Един от шест работници в САЩ е загубил работата си заради Covid-19

Ако съкращенията продължат с това темпо, по-малко от половината работна сила на САЩ ще получи заплата през май

Един от шест работници в САЩ е загубил работата си заради Covid-19

Снимка: БТА

688 ~ 2 мин. четене

Темпото на съкращенията в САЩ заради коронавируса изглежда се забавя, тъй като няколко щата започват бавно да отварят икономиките си. За изминалата седмица, приключваща на 25 април, нови 3.8 млн. души са загубили работата си в САЩ, с което общият им брой за последните шест седмици достига близо 29 млн. души, показват данните на Министерството на труда.

Седмичният доклад за молбите е най-новият показател за икономическия удар, нанесен от пандемията от средата на март, когато над по-голямата част от страната бе наложена блокада, за да се ограничи разпространението на Covid-19.

Наборът от икономически данни през последния месец показа степента на щетите - продажбите на дребно, настроението на потребителите и индустриалното производство отчитат исторически спадове. Брутният вътрешен продукт на САЩ падна с 4.8% през първото тримесечие, което е най-резкият спад след Голямата рецесия.

Вероятно най-лошото все още не е настъпило, пише Business Insider. Икономистите очакват, че най-голямото икономическо свиване ще настъпи през второто тримесечие. И макар исковете за безработица да са с тенденция надолу през последните няколко седмици, високият брой на молбите е тревожен.

Това е прекалено голям дял от работната сила", заявява Мишел Майер, главен икономист на Bank of America за САЩ.

Днешния доклад на Министерството на труда показва, че един на всеки шест американски работници е загубил работата си в последния месец и половина. Ако това продължи с тези темпове, по-малко от половината работещи американци ще получат заплата през май, според Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING.

Втора вълна

Все още високият брой хора, които губят работата си, показва, че съкращенията поради пандемията на коронавирус се разпростират извън първите засегнати сектори, като развлечения и ресторанти.

„Надявахме се, че молбите ще започнат да намаляват по-бързо след първоначалната вълна, тъй като смятахме, че изправените пред затваряне предприятия заради блокадата могат да се затворят само веднъж“, пише в бележка Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics. „Вълната от многомилионни загуби обаче предполага, че веригите на доставки и фирмите за бизнес услуги също уволняват голям брой хора“, допълва той.

Междувременно някои щати, включително Флорида, Южна Каролина и Джорджия, започнаха отново да отварят части от икономиките си тази седмица, което може да намали исканията за безработица. И все пак Майер предупреждава, че всеки напредък вероятно ще бъде бавен.

Подкрепи Economic.bg