Проект с българско участие е победител в първия хакатон „ЕС срещу вируса“

В хакатона под патронажа на българския еврокомисар се включиха 21 000 участници

Проект с българско участие е победител в първия хакатон „ЕС срещу вируса“

Снимка: ЕК

1524 ~ 2 мин. четене

Най-големият в историята хакатон на европейско ниво, организиран за по-малко от две седмици, привлече 21 000 участници от 141 страни, 3 000 доброволци, над 1 200 партньори. А победител в една от категориите е екип с българско участие. Става дума за проекта Aidbind, който осигурява връзката между търсенето и предлагането на медицински продукти, предоставени чрез доброволни дарения.

117 иновативни предложения за борба с кризата бяха избрани в първия европейски хакатон „ЕС срещу вируса", проведен под патронажa на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. “Това са идеи за практически решения, засягащи всеки от нас – здравеопазване, дистанционно обучение и работа, дигитални финансови операции”, отбеляза тя.

Повече за Aidbind

Идеята има за цел да помогне в ситуацията на хаос, вследствие на повишените нужди от медицинско оборудване и нарушенията на веригите на доставка, търсенето на финансиране и спазването на здравните изисквания.

Основният проблем, който стои в средата на това, е липсата на надеждни и актуални данни за:  нуждите на доставчиците на здравни услуги в реално време; наличните и законни доставчици; всички съществуващи дарителски кампании, фондове и благотворителни организации, работещи в тази посока.

“В момента това е глобален проблем, споделен между силно и най-слабо развитите страни в света”, пише в описанието на проекта, публикувано на сайта на Devpost.

Подчертавайки дълбочината на проблема с данните, наред с липсата на финансиране, екипът е намерил начин как да запълни информационната пропаст между търсещите и предлагащите и финансиращите организации, включително чрез дарения и благотворителност.

Идеята Aidbind представлява услуга, свързваща заинтересованите страни чрез онлайн платформа. 

Повече за проекта може да видите във видеото и като последвате този линк.

За хакатона

Избраните проекти включват идеи в шест области: здраве, икономическа дейност, социално сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига, както и 37 конкретни предизвикателства.

Някои от решенията са свързани с дистанционен мониторинг на пациенти с оглед намаляване на физическия контакт с медицинския персонал, предложения за организация на ред за опашки без близък социален контакт, решения за осигуряване на бърза финансова ликвидност за малки и средни предприятия. 

През следващите две седмици, избраните екипи ще развият в детайли своите идеи, както и концепция за необходимата подкрепа за тяхната реализация.

“От 22 до 25 май ще организирам т.н. ‚Matchaton', за да подкрепим  нуждите на победителите. Те ще бъдат поканени да се присъединят към специалната COVID платформа на Европейския съвет за иновации. Чрез нея ще свържем иновативните идеи с крайните клиенти, вкл. болници, и ще спомогнем за осигуряването на финансова подкрепа за реализация на идеите. Тази инициатива се доказа като успешен начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората”, коментира още Мария Габриел.

Подкрепи Economic.bg