Една от големите компании за разплащания спира да приема bitcoin

Stripe ще прекрати обработването на транзакциите през април

Една от големите компании за разплащания спира да приема bitcoin

Снимка: Pixabay

1944 ~ 2 мин. четене
Една от големите компании за разплащания, сред първите въвели плащания в bitcoin, обяви, че спира да приема цифровата валута. Stripe ще прекрати обработването на транзакциите през април.

Ирландската технологична компания, която предлага онлайн разплащания и работи с повече от 100 000 фирми по целия свят, заяви, че е взела решението, защото огромната нестабилност в цената на bitcoin е направила извършването и получаването на плащания доста непрактично, съобщава CNN.

"Bitcoin се разви и вече е по-подходящ като актив, а не като средство за обмен", пише изпълнителният директор на Stripe Том Карло в блога на компанията.

Оттеглянето на Stripe идва след резкия спад в цената на криптовалутата от началото на годината. След като започна 2017 г., от стойност под 1000 долара, bitcoin преживя луд възход и в края на годината стигна близо 20 000 долара. Сега обаче цената ѝ е около 10 000 долара.

Според експерти големите колебания превръщат дигиталната валута по-малко средство за обмен и повече спекулативен актив.

Stripe бе една от първите компании за разплащания, която започна да използва и bitcoin, предлагайки транзакции от началото на 2015 г. Но оттогава таксите за транзакциите в bitcoin са нараснали и криптовалутата става все по-малко популярна за бизнесите, ползващи Stripe. Затова компанията е решила, че ще спре транзакциите с bitcoin от 23 април 2018 г.

По същата причина - високи разходи и колебания в цената, през декември м.г. плащания в bitcoin спря да приема и платформата за разпространение на цифрово съдържание Steam.

Все пак от Stripe казват, че не изключват възможността да започнат да приемат отново плащания в bitcoin в бъдеще. И допълват, че разглеждат възможността за използването на други виртуални валути като ethereum и lightning.

Припомняме, че Stripe е основана в Силициевата долина от ирландските братя Джон и Патрик Колисън, като Джон в момента е най-младият селф-мейд милиардер в света.
Подкрепи Economic.bg