ЕК дава Унгария на съд заради отказа ѝ да приема имигранти

Според Комисията законодателството на страната противоречи на европейските правила

ЕК дава Унгария на съд заради отказа ѝ да приема имигранти

Унгарският премиер Виктор Орбан

Снимка: БТА

1484 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия започва дело срещу Унгария в Европейски съд, предават световните медии. Причината е отказът на правителството на Виктор Орбан да зачита правилата на ЕС за имиграция и предоставяне на убежище.

Освен заради „непридържане към законодателството на ЕС за предоставяне на убежище и връщане на имигранти”, ЕК също така завежда делото заради унгарското законодателство, криминализиращо дейността на организациите, които подкрепят имигрантите и бежанците. Според Комисията въпросното законодателство не съответства на европейските правила и трябва да бъде променено.

ЕК отбеляза, че това е последната стъпка в предприетата наказателна процедура и я предприема, защото досега не е постигнала напредък в преговорите с Будапеща.

От Еврокомисията отбелязват, че Унгария разрешава подаването на молби за закрила само в определени центрове, където служителите са малко и се чака дълго. Допълва се, че решенията за обратното връщане на мигранти от Унгария не се постановяват самостоятелно за всеки отделен случай.

Ако Европейският съд подкрепи основанията на ЕК, Унгария може да бъде осъдена на глоба, която ще плаща, докато съобрази законодателството си с европейските изисквания. Няма срок за произнасянето на съда.
Подкрепи Economic.bg