ЕК призова България да приложи правилата за киберсигурност на ЕС

Страните членки трябваше да въведат тези правила в националното си законодателство до 9 май тази година

ЕК призова България да приложи правилата за киберсигурност на ЕС
628 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия е изпратила официални уведомителни писма до 17 държави от ЕС, сред които и България. В тях ЕК призовава въпросните страни членки да променят националните си законодателства така, че да приложат напълно правилата на ЕС в областта на киберсигурността, пише БТА. Това решение се отнася и до Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Испания.

С директивата за мрежова и информационна сигурност се цели да се постигне еднакво високо равнище на сигурност на мрежите и информационните системи в ЕС чрез развитие на националните способности в областта на киберсигурността, увеличаване на сътрудничеството и въвеждане на задължения за съобщаване на инциденти за операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги. Държавите в ЕС трябваше да въведат тези правила в националното си законодателство до 9 май тази година, уточнява ЕК.

Досега 11 държави от ЕС са съобщили на комисията за пълното прилагане на правилата. Останалите държави разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма, изпратени от ЕК. Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище, се посочва в съобщението.
Подкрепи Economic.bg