Малта иска да стане \"Островът на блокчейна\"

Страната смята да привлече множество финтех компании

Малта иска да стане \
3854 ~ 3 мин. четене
Малкият европейски остров Малта се превръща в център за блокчейн. Стремейки се да превърне средиземноморската нация в "Островът на блокчейна", правителството отваря вратите си за новата технология.

Тези технологии позволяват бързо извършване на транзакции между хора без намеса или контрол от трети страни. Блокчейн обещава да подобри сигурността и да намали транзакционните разходи.

Малта вярва, че островът може да се превърне в рай за криптовалутите като Bitcoin, но също така смята, че блокчейн технологиите може да помогнат за трансформирането на транспортните и образователните системи в страната.

Подробностите разказва Си Ен Ен.

Законодателна рамка

На 4 юли малтийският парламент прие три законопроекта, за да установи регулаторна рамка и да стимулира иновациите в технологиите, подобни на блокчейна. Правителството се надява, че тези закони ще привлекат чуждестранни специалисти във финтех сектора да се установят в страната.

Приемането на подобно законодателство прави Малта "първата в света юрисдикция, която предоставя правна сигурност в тази сфера", заяви малтийският министър на финансите, цифровата икономика и иновациите Силвио Шремби.

Според анализаторите този ход показва иновативния подход на Малта.

"Малта е приела факта, че блокчейн технологиите и криптовалутите неизбежно ще станат все по-популярни", каза Джоузеф Борг, ръководител на консултантска дейност по блокчейн в правната фирма WH Partners. "Предприемайки тази стъпка, Малта цели да се превърне в център за новаторски технологични стартъпи и да създаде процъфтяващ бизнес, базиран на блокчейн, като същевременно създава икономически растеж на острова".

Членка на Европейския съюз, Малта е сред първите страни, които създават законодателна рамка за блокчейн, макар че не е първата европейска нация, която приема такива закони. Литва също се превръща в център за криптовалути, а Естония е близо до въвеждането на национална цифрова валута, наречена Estcoin. Извън ЕС, Швейцария определи своя кантон Цуг като "Криптодолина" (по подобие на Силициевата долина в САЩ).

По-широко приложение на блокчейна

Но Борг каза, че разликата се крие в подхода. Въпреки че други страни се фокусират върху криптовалутите, вниманието на Малта е върху самата блокчейн технология и нейното по-широко приложение.

"Блокчейн технологията е ключова част от нашата национална технологична стратегия, която ще ни помогне за трансформацията на различни сектори", заяви министърът на транспорта на Малта.

През май правителството обяви партньорство с британската блокчейн платформа Omnitude за подобряване на мрежата за обществен транспорт в острова.

От 2017 г. тя работи съвместно с Learning Machine Technologies по пилотна програма, която позволява на малтийските студенти да имат достъп до образователни преписи и записи, използвайки блокчейн технология.

И страната знае, че тази технология има още по-голям потенциал в други сектори. В изявление на канцеларията на премиера се казва, че блокчейн може да се използва за гласуване през смартфони и за защита на поверителността на здравната информация.

Страната приветства финтех компании

Иновативният подход прави островът привлекателен и за финтех компаниите. 

Binance, най-голямата в света борса за криптовалути, наскоро премести централата си от Хонконг в Малта, заради регулаторните пречки в Далечния Изток.

В момента плановете й са Малта да стане дом на първата децентрализирана банка в света. Founders Bank няма да има централен орган. Вместо това тя ще бъде собственост на всички свои клиенти в общността. Binance подкрепя банката и служи като един от първите си инвеститори.

Джоузеф Борг казва, че е твърде рано да се каже дали това пионерско начинание ще бъде успешно. Но той е оптимист.
Подкрепи Economic.bg