ЕК готви „атака“ срещу държавите членки с ниски данъци

Комисията проучва начини за задействане на неизползван инструмент в договора на ЕС

ЕК готви „атака“ срещу държавите членки с ниски данъци

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската комисия отправя поглед към държавите членки с ниски данъци и техните "изгодни" корпоративни режими за облагане, тъй като натискът върху европейските политици се засилва вследствие на коронакризата, пише Financial Times.

Плановете на ЕК да ги „атакува" би представлявало безпрецедентно юридическо посегателство, но все пак Европейската комисия проучва начини за задействане на неизползван инструмент в договора на ЕС, съдържащ се в чл. 116. Целта е да се намали способността на мултинационалните компании да използват изключително изгодните схеми за корпоративното си облагане.

За разлика от обикновеното данъчно законодателство на ЕС, подобна инициатива би изисквала подкрепата единствено на квалифицирано мнозинство от 27-те държави членки на ЕС, а не на единодушна подкрепа на всички страни. По този начин ще се ограничи способността на правителствата да упражнява вето. Мярката също ще се нуждае от одобрение от Европейския парламент.

Оптимизирането на данъци от страна на мултинационалните компании влезе във фокуса на политическия дневен ред вследствие на пандемията, тъй като правителствата по света харчат милиарди, за да рестартират икономиките си. ЕК също така обеща да възстанови плановете си за създаването на т. нар. "дигитален" данък за големите технологични компании, след като САЩ се оттегли от международните преговори миналия месец.

Длъжностни лица съобщават пред Financial Times, че плановете съгласно чл. 116 от договора на ЕС са в много ранен етап, но ще имат за цел да посочат някои конкурентни национални данъчни схеми като изкривяващи единния пазар. Подобни планове вероятно ще предизвикат интензивни спорове между държавите членки, които логично ще защитават ожесточено техните данъчни правомощия.

Настоящата седмица е ключова за Брюксел в опита му да бъде преустановено избягването на данъци от мултинационалните корпорации. В сряда Генералният съд, вторият най-висш съд в ЕС, ще реши дали ЕК правилно е наредила на Apple да върне 13 млрд. евро на Ирландия, които според Брюксел са опростени от държавата неправомерно.

Ако това решение бъде оборено от съдиите, би имало значителни последици за способността на ЕК да преследва мултинационални компании. „Ако комисията загуби случая с Apple, тогава липсват инструменти за агресивно данъчно планиране“, заявява един от служителите на ЕК.

В миналото Брюксел правеше многобройни опити за ограничаване на агресивните схеми за данъчно оптимизиране, но традиционно на тези действия бе наложено вето от държави с по-благоприятни данъчни правила. „Това може да бъде ключът за отблокиране на безизходицата, в която сме изпаднали сега“, заявява южноевропейски дипломат.

Друг дипломат заяви, че ЕК отделя време за подготовката на изключително чувствителната мярка, тъй като Брюксел се нуждае от гаранции, че планът няма да бъде провален от недоволно малцинство.

Комисията отказа коментар по темата.

Чл. 116 от Договора за ЕС дава на Брюксел правомощията да коригира „изкривяванията“ на единния пазар, но никога не е използван. Инструментът позволява на ЕК да предложи директива, предназначена да коригира изкривяването на данъчните схеми и да заведе дело срещу правителствата в Съда на Европейския съюз, ако те не я спазват.

Мярката вероятно ще бъде насочена към схеми в страни като Холандия, Люксембург, Белгия и Ирландия, заявява едно от официалните лица пред FT. Дипломатите очакват съпротива от някои държави членки, което ще отвори перспективата за продължителни юридически битки в Съда на ЕС.

„Задействането на чл. 116 може да спре несправедливите практики в данъчните убежища на ЕС, които са неприемливи, особено в трудни икономически времена“, заяви Пол Танг, холандски евродепутат и ръководител на подкомитета на Европейския парламент по данъците.

Коментари: 0