ЕК няма да наложи визи на британците след Brexit

Предложението зависи от това дали Великобритания ще предoстави безвизово пътуване на гражданите на ЕС

ЕК няма да наложи визи на британците след Brexit

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) няма да наложи визи на британците след излизането на страната от Европейския съюз. Великобритания ще получи предложение за безвизов режим на реципрочна база, независимо дали ще има сделка за развода или няма да има. 

Британците ще имат право да пребивават до 90 дни на Стария континент. Предложението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и държавите членки и зависи изцяло от това дали Великобритания ще предoстави безвизово пътуване на гражданите на ЕС, се казва в съобщение на Комисията.

Очаква се главният преговарящ Мишел Барние да уведоми Комисията докъде са стигнали преговорите, които по думите на британския премиер Тереза Мей са към своя край. Остава само да се реши  въпросът с ирландската граница. Барние е категоричен, че Европейският съюз няма да сключи сделка с Великобритания или да й даде преходен период след датата на Brexit - 30 март 2019 г., ако няма сделка, предотвратяваща твърда граница с Ирландия. 

Забавянето в преговорите крие риск Обединено кралство да напусне без споразумение. Поради тази причина Европейската комисия ще обсъди евентуални планове за подготовка на останалите 27 страни членки за реакция при твърд Brexit. 
Коментари: 0