ЕК отпуска на България €20 млн. за здравната система

С тях ще бъдат доставени ново медицинско оборудване от най-висок клас, лекарства и лични предпазни средства за здравните заведения

ЕК отпуска на България €20 млн. за здравната система

Снимка: Unsplash

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България над 20 млн. евро по политиката на сближаване. Предвижда се средствата да послужат за здравеопазването за преодоляване на последиците от епидемията от Covid-19.

Благодарение на това финансиране здравното министерство е поръчало ново медицинско оборудване от най-висок клас, животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства за здравни заведения в цяла България, включително над 377 апарата за обдишване, над 2 млн. маски и 177 хил. комплекта за изследване, посочва ЕК.

„Европейската солидарност е още по-важна, когато допринася за спасяването на живота на хората и защитата на работещите по фронтовите линии“, заяви комисарят по кохезионна политика Елиза Ферейра по повод отпуснатите за България средства.

Благодарение на изключителната гъвкавост в рамките на инициативата за инвестиране в отговор на коронавируса, неизхарчените ресурси от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се пренасочват към подобряване на капацитета за реакция по отношение на кризата в системата на здравеопазването и го правят повече устойчив на подобни кризи. 

Чрез тази програма ЕС вече е инвестирал 71 млн. евро в подобряване на ефективността и достъпността на спешните здравни грижи в България, благодарение на реконструкцията и модернизацията на спешните отделения в България (повече от 230 обекта) и закупуването на 400 нови линейки, много от които са били използвани за справяне с аварийните ситуации.

От 2014 г. досега ЕС е осигурил на България 7.4 млрд. евро по политиката на сближаване. Общо 88.5 млн. евро ще послужат за оборотни средства за по-малките фирми и за самонаети от всички отрасли на икономиката, 327 млн. евро ще бъдат предоставени безвъзмездно на дружествата, 150 млн. евро ще бъдат за дялови инвестиции.

За програми за временна заетост се осигуряват 130 млн. евро, 30 млн. евро са за допълнителни възнаграждения и наемане на 14 хил. здравни и други служители, както и за покриване на разходите за обучение, превоз, храна и лични предпазни средства, 23 милиона евро са допълнителна помощ за 30 хил. възрастни хора, както и уязвими граждани.

Коментари: 0