Новите безработни за седмицата в САЩ отново са над 1 милион

Намалява обаче броят хората, които са трайно без работа

Новите безработни за седмицата в САЩ отново са над 1 милион

Слабото търсене принуждава американските работодатели да уволняват работници, като новите молби за обезщетения за безработица остават изключително високи, дори след отварянето на бизнеса. Това подчертава опасенията, че пазарът на труда може да се нуждае от години, за да се възстанови от пандемията COVID-19, съобщава Ройтерс.

Първоначалните искания за държавни обезщетения за безработица възлизат на сезонно коригирани 1,480 милиона за седмицата, приключила на 20 юни, което е намаление от 1,540 милиона през предходната седмица, съобщи Министерството на труда в четвъртък.

Това е 14-а поредна седмица с над 1 милион нови безработни в САЩ- черната статистика започна в седмицата до 21 март.

Данните показват още, че милиони продължават да са без работа повече от месец, макар и вече много предприятия да възобновиха дейността си след блокадата в средата на март. 
Добрата новина е, че макар новите безрабони за седмицата да остават висока бройка, общият брой на хората, които са трайно на обезщетения, продължава да намалява. Общият брой на получателите или продължаващите искове намалява със 767 000 до 19,52 милиона души, отбелязва CNBC.

Компаниите наемат, но други съкращават работни места с почти същото темпо. Икономиката изпадна в рецесия през февруари.

„Имаше някои фирми, които се опитаха да запазят работната си сила и чакаха да видят какво ще се случи, когато бизнесът отвори отново“, казва Гъс Фошър, главен икономист в PNC Financial от Питсбърг, Пенсилвания. „Тъй като икономиката бавно се отваря, те не виждат много търсене и решават, че няма нужда от толкова работници.“

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 1.3 милиона нови молби за безработица през последната седмица. Исковете падат значително от рекордните 6,867 милиона в края на март, темпът на спада обаче също се забавя и те са двойно повече от пика при последната финансова криза през 2007-2009 г.

Преди настоящата криза не е имало седмици с по над 1 милион нови безработни.

Коментари: 0