ЕК разкри картел на производителите на пощенски пликове

Рекордна санкция е наложена за нелоялна конкуренция

ЕК разкри картел на производителите на пощенски пликове
Автор: Михаил Михайлов

Пет компании производители на пощенски пликове от Франция, Германия, Испания и Швейцария ще трябва да заплатят глоба в общ размер на 19.5 млн. евро, заради картелно споразумение, съобщава  пресцентърът на Европейската комисия.

Европейската комисия се самосезира през септември 2010 г. и започна разследване, довело до разбиване на картела, който е манипулирал цените и е разпределял клиентите помежду си.

Тези нарушения са твърдо против европейските анти-тръстови правила и са се състояли между 2003 г. и 2008 г.  Основните злоупотреби на производителите са свързани със споразумения за увеличаване на цените, нагласени участия в търгове и обществени поръчки и обмен на секретна търговска информация.

Санкционираните фирми са координирали участията си на търгове, организирани от големи клиенти и са се споразумявали за повишаването на цените, обменяйки поверителна търговска информация. По този начин те системно са ощетявали дистрибуторите на пощенските компании във Франция, Германия, Великобритания, Дания и Норвегия.

Коментари: 0