ЕК въвежда „зелен коридор“ за товари на граничните пунктове

Целта е товарните превози да минават през границата за не повече от 15 минути

ЕК въвежда „зелен коридор“ за товари на граничните пунктове

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

3947 ~ 1 мин. четене

Всички държави, които са част от Европейския съюз трябва да обособят „зелени коридори“ на своите контролно-пропусквателни пунктове. Граничните пунктове със зелена лента за преминаване трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, независимо от стоките, които превозват. Пресичането на границата, включително извършването на всички проверки и на здравен скрининг, не трябва да отнема повече от 15 минути, съобщиха от Европейската комисия.

Препоръките на ЕК идват само няколко часа след като нейният председател Урсула фон дер Лейен обяви, че задръстванията на отделни контролно-пропускателни пунктове в Европейския съюз достигнаха 40 км през изминалия уикенд в резултат на въведените карантинни мерки, а времето за изчакване за преминаване средно е било по около 18 часа. „През уикенда на някои гранични пунктове се образуваха опашки от 40 км. Някъде времето за преминаване отне 18 часа. Това трябва да се прекрати“, посочи Фон дер Лайен.

„Процедурите на граничните пунктове със зелена лента за преминаване следва да бъдат сведени до минимум и да обхващат само това, което е стриктно необходимо. Проверките и скринингът следва да се извършват, без да се налага водачите да напускат своите превозни средства, а самите водачи следва да бъдат подлагани само на минимални проверки“, съобщават от Европейската комисия.

От Комисията утончняват още, че на водачите не трябва да въде изискван друг документ освен свидетелство за управление и документ за самоличност. В случай на необходимост и писмо от работодателя. Освен това от ЕК призовават да се преустановят всременните ограничения за движение по пътищата на тежкотоварни автомобили през уикенда и през нощта.

Коментари: 0