Екипът на Макрон стана жертва на хакерска атака

Това се случва в деня за размисъл във Франция преди втория тур на президентските избори

Екипът на Макрон стана жертва на хакерска атака
860 ~ 1 мин. четене
Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон заяви, че е станал жертва на голяма хакерска атака. Изказването му идва след като в интернет бяха разпространени файлове с вътрешна информация от предизборната кампания на Макрон.

"Част от документите са истински, а други са фалшиви. Това е направено, за да се объркат хората", заяви кандидатът за президент, цитиран от BBC. Той е категоричен, че изтичането на документи цели да разклати позициите му преди втория тур на изборите.

Кибератаката срещу екипа на Макрон е пусната от потребител с име EMLEAKS, който разпространи хиляди имейли, счетоводни информации, снимки и прикачени файлове от предизборната кампания на Еманюел Макрон.

Представители на Френската избирателна комисия заявиха, че според тях в разпространените файлове има неверна информация и призоваха медиите да не публикуват документите преди края на изборите. 

Според последните социологически проучвания в страната Еманюел Макрон има голяма преднина пред Марин Льо Пен. Прогнозите показват, че той ще спечели 62% от гласовете на избирателите. Социолозите предвиждат ниска избирателна активност на втори тур.
Подкрепи Economic.bg