Нарастващ брой „много мощни държави“ бягат от долара

Сделките с петрол в юани са един от ранните знаци за дедоларизация

Нарастващ брой „много мощни държави“ бягат от долара

Снимка: Pixabay

Американският долар е основната световна резервна валута в продължение на десетилетия, но този статут може да бъде застрашен, тъй като "много мощни държави" се стремят да подкопаят значението му. За това предупреди Ан Корин, директор на американския Институт за анализ на глобалната сигурност(IAGS).

„Основните движещи фактори като Китай, Русия и Европейския съюз имат силна мотивация за дедоларизиране“, каза пред CNBC Корин.

„Не знаем какво предстои да стане, но това, което знаем, е, че настоящата ситуация е неустойчива“, каза Корин. „Имаме нарастващ клуб от държави - много мощни държави“, добавя той.

Със сигурност доларът се разглежда като една от най-сигурните инвестиции в света и се покачва по време на икономически или политически размирици. Но един от факторите, ограничаващи ентусиазма на страните към зелените пари, е перспективата да бъдат подчинени на юрисдикцията на САЩ, когато извършват сделки с долари.

"Когато се използва американски долар или транзакциите се осъществяват чрез американска банка, предприятията са подчинени на юрисдикцията на САЩ, дори ако те нямат „нищо общо със САЩ“, каза Корин.

Той посочи едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка с Иран през 2018 г., последвано от възстановяването на санкциите срещу Техеран. Тази ситуация остави европейските мултинационални компании уязвими за наказание от Вашингтон, ако продължат да правят бизнес с Иран.

„Европа иска да прави бизнес с Иран. Не иска да се подчинява на американските правила за правене на бизнес с Иран. Никой обаче не иска да бъде наказан, че прави бизнес с държави, с които САЩ не са щастливи да правят бизнес“, добавя Корин. В резултат на това страните имат „много, много силна мотивация“ да се откажат от използването на „зелените пари“, каза тя.

„Петро-юанът“ като ранно предупреждение

Но ако доларът намали влиянието си, други валути могат да изпълнят ролята, която традиционно играе зелената валута - особено китайският юан.

През последните години Пекин се опита да интернационализира използването на своята валута. Подобни стъпки включват въвеждането на фючърси за суров петрол, деноминирани в юани. Също така се появяват спекулации, че Китай се готви да плаща за внесен сурова нефт със собствената си валута, а не в щатски долари.

"Фючърсите на петрол, деноминирани в юани - наричани още "петро-юани", могат да послужат като ранен предупредителен знак за намаляващото господство на долара", каза Корин. „90% от петрола се търгува в долари. Ако искате да разрушите доминацията на долара над търговията с петрол, това е тласък в посока на дедоларизация", добавя тя.

Въпреки това тя добави, че макар петро-юанът да е „необходимо“ условие за международното изоставяне на долара, то не е достатъчно, за да се случи това.

Коментари: 0