Facebook жъне финансови успехи въпреки неспирните критики

Добрите тримесечни резултати поведоха акциите на компанията нагоре

Facebook жъне финансови успехи въпреки неспирните критики

Снимка: БТА

Акциите на Facebook поеха нагоре след добрите финансови резултати на компанията за третото тримесечие, които надскочиха очакванията на анализаторите. Гигантът при социалните мрежи отчита ръст от 29% на приходите в периода юли-септември спрямо година по-рано, предава CNBC. Това допринесе за поскъпване с 4.5% до 196.64 долара за дял в следборсовата търговия. 

Конкуренцията на онлайн рекламния пазар се увеличава, водена от Amazon, но Facebook явно намира начини да бележи растеж. За повишаващите продажби помагат канали като Instagram и инструменти като Stories. 

Отчитайки добрите постижения, главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг подчерта, че компанията е съсредоточена „върху постигането на напредък по основните социални проблеми и изграждането на нови преживявания, които да подобряват живота на хората по целия свят“. 

През последните три години Facebook се сблъсква с нарастваща враждебност както от потребители, така и от страна на правителства заради обработката на потребителски данни и неспособността да бъде гарантирана тяхната сигурност. Проблем е и разпространението на фалшиви новини, включително от тролове. На фона на предстоящите избори в САЩ Зукърбърг обяви вчера по време на разговора с инвеститорите, че политическите реклами ще са под 0.5% от приходите на компания през идната година. 

Печалбата на Facebook за третото тримесечие е по 2.12 долара на акция – прогнозите бяха за 1.91 долара. Приходите са в размер на 17.65 милиарда долара при очаквани 17.37 милиарда долара. 

Активните дневни потребители на социалната мрежа възлизат на 1.62 млрд., като прогнозата беше за 1.61 млрд. Месечните възлизат на 2.45 млрд. души, колкото бяха и предварителните очаквания. Средният приход от потребител е изчислен на 7.26 долара, прогнозата беше за 7.09 долара. 
Коментари: 0