15 електромобила на Spark са били потрошени за 4 дни

В момента тече разследване на случаите

15 електромобила на Spark са били потрошени за 4 дни

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Вероника Тонева

Единствената услуга за споделена електромобилност у нас Spark е била обект на вандалска атака през последните четири дни. Пред журналисти от компанията обясниха, че от събота до момента са пострадали 15 автомобила, като само за последната нощ са били 7. През уикенда в социалните мрежи се завъртя снимка на автомобил на компанията в канавка в столичния квартал "Княжево".

„Говорим за организирана масирана кампания, защото само тази нощ, автомобилите, които са пострадали, са били паркирани в различни части на София – Дружба, Красно село, Овча купел, Стрелбище. Интензитетът на повредените автомобили се покачва, имаме неуспешни опити за кражба на колите, счупени странични стъкла, кражба на ключове, умишлени катастрофи“, коментира Боян Бакърджиев от Spark, който допълни, че това е втора подобна атака срещу компанията. Първата е била преди година, но не в такъв мащаб. „Надяваме се компетентните органи да си свършат работата, защото наистина смятаме, че София може да бъде нормален европейски град, в който може да се инвестира за подобряване на градската среда“, обясни той. 
От компанията не подозират атаката да е дело на конкурентна дейност. Част от засегнатите автомобили са в полицията, като не се знае кога ще бъдат освободени и ще могат да се ползват от столичани. „Загубите са сериозни и продължават да се увеличават, защото текат лизинги, застраховки и тези автомобили в момента не могат да се използват и не носят приходи за компанията“, заяви Бакърджиев и допълни, че Spark оперира на още два международни пазара и до момента не е имала подобен случаи в нито една държава. 
„Ако атаката продължи да ескалира реално може да заплаши услугата“, добавиха от Spark. „Нашата идея е да развиваме пазара в София, така че нашата услуга да е полезна за всички граждани в столицата. Подобни посегателства застрашават бизнес логиката на всяка компания, която иска да инвестира в страната“, коментира Бакърджиев. 
Услугата Spark е на българския пазар от две години и има 130 електромобила по улиците на София, като до края на годината бройката им ще се удвои. Плановете на компанията са в близко бъдеще споделените електромобили в столицата да достигнат 1000. 
Коментари: 0