Embraer заведе дело срещу Boeing заради провалената сделка

Ръководството на компанията се опита да успокои инвеститорите на фона на спад на акциите

Embraer заведе дело срещу Boeing заради провалената сделка

Снимка: Embraer

340 ~ 1 мин. четене
Бразилският авиопроизводител Embraer SA заяви в понеделник, че е започнал арбитражен процес срещу Boeing Co, след като през уикенда американският производител на самолети се отказа от сделката за 4.2 млрд. долара, която бившият му партньор смята за решаваща за дългосрочния му успех.

Акциите на Embraer паднаха с 14% на борсата в Сао Пауло след новината, съобщава Reuters.

Внезапното разваляне на сделката, предизвикано от краен срок, който Boeing отказа да удължи, предизвика яростна реакция от Embraer.

В понеделник, когато ръководителите на бразилската компания бяха домакини на разговор с анализатори, гневната реторика до голяма степен липсваше. Изпълнителният директор Франсиско Гомеш Нето отказа да предостави повече подробности относно процеса и дали той ще бъде придружен от съдебно дело в бразилски или в американски съд.

Embraer се опита да успокои инвеститорите, че остава солидна компания, аргументирайки се, че е успяла да натрупа парични спестявания в размер на 1 млрд. долара през 2020 г. и че не е претърпяла анулиране на поръчки на самолети поради кризата с коронавируса.

Все пак Гомеш Нето каза, че 2020 г. ще бъде „трудна“ година, а 2021 г. „ще бъде по-лоша, отколкото сме предполагали“.

Embraer, производител №3 на самолети в света, се надяваше да се възползва от маркетинговата мощ на Boeing за мащабиране на продажбите на своите регионални джетове E2, които получаваха похвали за своята горивна ефективност, дори когато продажбите изоставаха. Междувременно Boeing имаше за цел да се конкурира по-директно с Airbus на този пазар.
Подкрепи Economic.bg