Хърсев: С поемането на осигуровките мярката „60/40“ може да е работеща

Според финансиста схемата „60/40“ се превръща в мярка, която наистина ще подпомогне бизнеса

Хърсев: С поемането на осигуровките мярката „60/40“ може да е работеща
1924 ~ 1 мин. четене

Няма нужда българските граждани да обменят част от спестяванията си в левове в други валути. Българският лев е преобезпечен с наличности в резерва на Валутния борд с евро. Няма никаква причина да се правят тези трансформации, коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев.

„Трябва да се погрижим за капацитета на българската икономика, не само за ликвидността. Необходимо е да се включат капиталови инструменти, рекапитализации на фирмите и да се  възстанови финансовото им положение в дълъг срок, а с кредити това не става“, коментира той по повод отпускането на безлихвени кредити.

Според него актуализираната схема „60/40“ се превръща в мярка, която наистина ще подпомогне бизнеса, щом държавата ще поеме и осигуровките, а не както беше досега – 60% от осигурителния приход на работника да са сума, върху която работодателят трябва да плаща осигуровки.

Финансистът предположи, че така повече фирми ще се възползват от мярката „60/40“ и ще запазят персонала си.

Хърсев също така коментира, че според него 10 млрд. лв. ще са достатъчни, за да излезем от кризата заради коронавируса макар и да не се знае колко ще продължи тя.

Подкрепи Economic.bg