Желязков: Полетите от и до България са се понижили със 70-75%

Затруднения също така има при всеки един вид сухопътен транспорт в страната, разказа транспортният министър

Желязков: Полетите от и до България са се понижили със 70-75%

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

3152 ~ 1 мин. четене

От началото на пандемията от коронавируса COVID-19 самолетните полети от и до България са се понижили със 70-75%. Това обяви пред bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

Той добави, че служителите на летищата също са от хората, които са на първа линия в борбата със заразата и намекна, че и те трябва да получат допълнително възнаграждение от 1000 лв. към заплатите си, както медицинските специалисти.

По думите на транспортния министър всеки един вид сухопътен транспорт в България също изпитва затруднения заради мерките срещу разпространението на коронавируса и понижената дейност на бизнеса и гражданите.

„Затруднения има при обслужването на кредити и към доставчици на горива от страна на пътническия сузохеземен транспорт. От град до град пътуват автобуси, но няма пътници. Международните курсове са тотално спрени“, разказа той.

Според него схемата „60/40“ ще бъде адаптирана и към транспорта. Ако не бъдат взети мерки за подпомагане на компаниите в сектора, ще има масови фалити. Превозвачи отпреди епидемията, авно ще имат проблеми. Останалите ще имат адекватен начин на подпомагане", каза Желязков.

Според министърът няма струпване на хора в градските автобуси. „Физическата дистанция в автобусите е видима. Местната власт трябва да контролира това“, допълни Желязков.

Движението на влаковете остава същото. „Железниците са основният начин на придвижване Продажбата на билети в БДЖ е спаднала 4 пъти, има много празни вагони. При пътуване по Великден ще се спазва физическа дистанция във влаковете. В момента на няколко купета има един пътник“, обясни транспортният министър.

Подкрепи Economic.bg