Енергоспестяващи решения за отопление със стенни конвектори

Несъмнените предимства са тяхната безшумност, безопасност и лекота на използване

Енергоспестяващи решения за отопление със стенни конвектори

Снимка: Serpact

280 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Лятото ни предлага време за ваканции и почивка, но също така за много от нас това е сезонът на ремонтите. Несъмнено всеки, който се заеме с тази тежка задача, планира да направи профилактика на отоплителната система или изцяло да я подмени. В този материал ще разгледаме плюсовете и минусите на отопление със стенни конвектори.

Електрическите конвектори са чудесен начин за решаване на проблеми, свързани не само с основното, но и с допълнително отопление на помещението. Тези устройства са предназначени за отопление на вили, апартаменти, къщи, малки офиси и магазини. Отличаващо се с модерен външен вид, това оборудване лесно се вписва в интериора на всеки дом и офис.

Принципът на работа

Конвекторите затоплят въздуха, който влиза през решетките, разположени отдолу. Преминавайки през нагревателния елемент, той значително увеличава обема си. Нагретият въздух напуска конвектора през отворите, разположени в горната част на устройството, което осигурява бързо и равномерно отопление на помещението.

Студеният въздух, който е отдолу, след като влезе в устройството и се нагрее, става много по-лек. Всички знаем, че студеният въздух, когато се затопли, се издига нагоре. По този начин, при правилно поставяне, температурата се разпределя равномерно по цялата площ на помещението.

Когато въздухът се нагрее до зададената температура, вграденият термостат автоматично ще изключи конвектора, като по този начин преминава в режим на готовност. Така уредът ще консумира енергия, само когато температурата е по-ниска от зададената.

Безопасност при работа

Несъмнените предимства на съвременните конвектори са тяхната безшумност, безопасност и лекота на използване. Липсата на каквито и да било вентилатори премахва излишния уморителен шум, тъй като въздухът успешно циркулира чрез естествена конвекция. Липсата на външни горещи повърхности абсолютно изключва възможността за нараняване и изгаряния, тъй като температурата не надвишава 90 градуса по Целзий. За моделите с декоративно покритие този показател е още по-нисък (около 55оС), което прави възможно използването на конвектора в детска стая.

За максимална безопасност иновативните електрически конвектори са оборудвани, наред с допълнителни функции, като защита от преобръщане, защита от прегряване и други.

Ако отворите, през които горещият въздух излиза в помещението са затворени, работата на устройството спира незабавно и може да бъде възобновена, само когато е отстранена причината за прегряването на оборудването.

Монтаж на стенен конвектор

Монтажът е много по-бърз от инсталирането на алтернативни отоплителни устройства. След като закупите конвектор, трябва да следвате стъпките за монтаж, след което веднага да използвате устройството. Конвекторите са подходящи за монтаж на стена, чрез монтажна планка или чрез монтиране на свободностоящи крачета (стойки).

Правилното разположение на устройството е гаранция за равномерно разпределение на температурата вътре в помещението, което ви позволява да избягвате течения и да постигнете комфортен микроклимат. Ако е монтиран под прозорец, той неутрализира преминаващите през него студени въздушни потоци.

Ако желаете да използвате един уред в различни помещения, тогава изберете електрически конвектор с подова стойка, това ще Ви позволи лесно и бързо да преместите устройството. Когато избирате място за монтаж, вземете предвид степента на защита от влага на корпуса. Например, банята изисква конвектор със степен на защита от влага най-малко IP24.

Основни параметри за избор

Мощността се избира в зависимост от площта на стаята. Най-лесният начин за избор на мощност е като калкулирате 1 kW мощност на всеки 10 кв. м площ. Тоест, ако Вашето помещение е 20 кв. м, ще трябва да изберете модел с мощност 2 kW (2000 Вата).

Размерите на конвектора са на второ място при неговия избор, като трябва да съобразите модела със свободното пространство в стаята. Струва си да се обърне внимание на формата: има правоъгълни хоризонтални конвектори и тесни вертикални. За витринни прозорци се предлагат модели с по-малка височина на тялото.

Повечето производители предлагат модели предимно в бял цвят, но в случай че желаете да купите конвектор, който се вписва в дизайна, може да изберете модели в черен цвят, с каменна декорация или други тоналности.

Ако сте калкулирали мощността на уреда за Вашето помещение, не купувайте уред, който отговаря точно на тази мощност. Изберете модел, който ви дава малко допълнителна отоплителна мощност, така че да не е необходимо да работи с максимален капацитет. Температурата на повърхността на отоплителното тяло също ще бъде по-ниска. Ако в домът ви има дете, препоръчваме да изберете по-висока мощност на електрическия конвектор, така уреда ще затопля стаята при по-ниска температура на отопляващата повърхност и ще предотвратите инциденти от изгаряне.

Винаги е по-добре да изберете специализиран търговец, който разполага с опитни и квалифицирани специалисти за отопление, така ще получите качествена консултация за да направите правилния избор.

Коментари: 0