Европарламентът спря преговорите за бюджета на ЕС и Covid помощта

Темите на раздора стават все повече

Европарламентът спря преговорите за бюджета на ЕС и Covid помощта

Снимка: БТА

2171 ~ 2 мин. четене

Разговорите между германското председателство на Европейския съюз и Европейския парламент относно седемгодишния бюджет на ЕС и Фондa за възстановяване на икономиката от коронавируса се разпаднаха в четвъртък вечер. Това е поредният признак за липса на напредък и нарастващо разочарование и от двете страни по въпроса за многогодишната финансова рамка на Блока, пише EU Observer.

Бюджет на ЕС

Този път същността на раздора в преговорите бе допълнителното финансиране от 39 млрд. евро, които депутатите искат за 15 програми на ЕС, сред които изследователската програма „Хоризонт“ и програмата за обмен на студенти „Еразъм“. Евродепутатите преустановиха преговорите, като заявиха, че германското председателство на ЕС не е показало „истинска воля“ за намиране на споразумение.

Германското председателство твърди, че бюджетните тавани, договорени от лидерите на ЕС на маратонската среща на върха през юли, ще бъдат невъзможни за промяна, посочвайки, че въпреки напускането на Великобритания от Блока, пакетът от 1.8 трлн. евро е най-големият в историята на ЕС. От друга страна увеличаването на бюджетните тавани ще изисква още една среща на лидерите на ЕС, която може да изложи целия пакет в опасност.

Нямахме друг избор освен да прекъснем преговорите. Очакваме съветът да актуализира своя мандат за преговори и накрая да се върне с предложение, което отчита ключовото искане на парламента за подобрение на 15 водещи програми на ЕС в полза на гражданите“, обяви парламентарният преговарящ екип в изявление.

Евродепутатите добавиха, че до момента е постигнат лек напредък в преговорите „с отстъпки и от двете страни“ по въпросите за нови собствени ресурси (нови данъци в целия ЕС) и надзора на парламента върху средствата от фонда за възстановяване.

Токсичните теми

Крахът в преговорите настъпи след седмици на нарастващо напрежение и обвинения. Бюджетът за 2021-27 г. трябва да бъде одобрен от парламента, но той се договаря от правителствата на държавите-членки без прякото участие на парламента. По-рано тази седмица германският посланик на ЕС Михаел Клаус в писмо каза на членовете на Европейския парламент, че „страните-членки са изключително колебливи да обмислят всяко по-нататъшно увеличение на обема, което ще бъде на върха на историческата сделка през юли“.

Германският посланик каза също, че условията за върховенство на закона, свързани с бюджета на ЕС, не могат да бъдат настроени по вкуса на парламента. Евродепутатите искат изплащането на средства от ЕС да бъде спряно в случай на по-широки въпроси, свързани с върховенството на закона, не само в случай на измама или корупция. В началото на седмицата евродепутатите се обединиха около мнението, че предложенията на Съвета на ЕС за създаването на инструмент, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона, не са стигнали достатъчно далеч.

B cвoe пpeccъoбщeниe Eвpoпeйcĸият пapлaмeнт пocoчи, чe пoвeчeтo eвpoдeпyтaти ca paзĸpитиĸyвaли пoзициятa нa Cъвeтa oтнocнo „мexaнизмa зa oбвъpзвaнe c пpинципa нa пpaвoвaтa дъpжaвa“, пpиeтa минaлaтa ceдмицa. Cпopeд тяx така нe ce cъздaвa инcтpyмeнт, ĸoйтo няĸoгa дa бъдe зaдeйcтвaн нa пpaĸтиĸa.

Преговорите ще се възобновят следващата сряда.

Подкрепи Economic.bg