ЕП вижда грешките в България, но не подкрепи предсрочни избори

Дебатът за страната ни беше разгорещен, а българските депутати си рзмениха нападки и обвинения

ЕП вижда грешките в България, но не подкрепи предсрочни избори

Снимката е илюстративна

Снимка: ЕП

В България има още много да се работи по борбата с корупцията и върховенството на закона, към страната има критики, но изборите трябва да останат редовни. Това е накратко изводът от безпрецедентния дебат за ситуацията у нас, който се проведе в Европейския парламент късно днес. Дебатът за страната ни беше разгорещен, а българските депутати си рзмениха нападки и обвинения. 

Основни теми на разговор между депутатите бяха положението с върховенството на закона и основните права в България във връзка с протестите в страната и обвиненията за корупция. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова смята, че е прибързано да отпадне мониторингът за България по Механизма за сътрудничество и проверка.

„Искаме да видим устойчив ефект в борбата с корупцията в България, ще запазим механизма, защото виждаме, че българският народ проявява значителен интерес този механизъм да продължи, тъй като много българи нямат доверие в съдебната система“, каза тя. По думите и България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията.

Комисарят допълни, че се наблюдава ситуацията с протестите в страната и се подкрепя правото на мирни демонстрации, които са сред основните демократични права. „Това е възможно само чрез демократични избори, това ще стане през март и българите ще имат това право.“

Германският министър по европейските въпроси заяви, че страната му ще организира разискване за обсъждане на спазването на принципите на правовата държава на ниво ЕС и всяка страна ще бъде проверена поотделно и това ще се случи по азбучен ред. "Започваме с пет държави през ноември - Белгия, България, Дания, Естония и Чехия", каза той. 

Румънският евродепутат Рамона Стругариу заяви, че ЕП е загрижен за това, което се случва в България. Според нея тук е създадена мрежа от хора, които рушат демокрацията и нарушават основни човешки права. „Европейските пари се присвояват от корумпирани лица, за да се изкупуват медии. Какво правим ние от ЕС? България не вижда решителни действия“, каза тя.

Нашата загриженост е кой притежава български медии, има и тесни връзки между медии и политици. Известни са ни случаи с журналисти, които са жертва на това. Комисията трябва да използва всички инструменти, за да продължи този диалог, каза Катарина Барли от "Социалисти и демократи" в ЕП.

"Не повтаряйте тези грешки. От 10 години сме тук и не виждаме напредък с Унгария," каза тя.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев защити партията си.  "Много тежи думи, които не могат да бъдат оставени без коментар. Този парламент не бива да бъде инструментализиран от една партия. Ние като демократи заставаме зад върховенството на закона“.

"Това не е дебат срещу България. Тази резолюция може да успее, ако се основава на факти, а не на идеологически противоречия", каза Илхан Кючюк от ДПС. Той се застъпи за тезите на партията си, че е проблем изборната кампания в България да се води само на български и даде на председателя на групата на ЕНП Вебер пример, че ако реши да се кандидатира в България за длъжност, има два избора: или да плаща глоби, като говори на английски или немски, или "да правите кампания, без да говорите".

Последва напрежение между Кючюк и Ангел Джамбазки (ВМРО) заради това, че последният не говори за "касичката на ВМРО и златните паспорти", вероятно имайки предвид разкрития за схема за предоставяне на гражданство в България. Джамбазки реагира гневно и поиска Кючюк да бъде наказан.

Управляващите в България правят каквото си знаят и "ви се смеят", каза Клеър Дейли, нашумяла с острите си изказвания за страната ни. Канцлерът "Ангела Меркел харесва (премиера) Бойко Борисов", а председателят на ЕНП Доналд Туск не би дал думата на единствения "опозиционен депутат в групата" (Радан Кънев). "Не мислите ли, че българите заслужават избори," попита още тя и сравни облагодетелстващия се по думите ѝ от европейска подкрепа елит "вампири".

Даниел Фройнд от Зелените коментира посещението си в България. "Бях в София, чух, че злоупотребите са тревожни, че европейското финансово подпомагане влошава нещата," каза той. Обърна внимание, че съмнителни лица изкупуват "независими медии, а какво правим ние в ЕС? Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона в ЕС." Независимо от изказванията на председателя на ЕНП Доналд Туск "това, което видя българският народ сега, не са решителни действия."

Евродепутатът Даниел Фройнд пък заяви, че е нужно парите от ЕС да бъдат харчени внимателно за България, тъй като са "черният хайвер на лакоми олигарси".

Франсоа-Ксавие Белами от консервативната Европейска народна партия (ЕНП) заяви „народът не е съгласен със своя министър-председател, българският народ е достатъчно свободен да демонстрира, има политически плурализъм в България – да, президентът и премиерът са от различни партии. Българите могат да дадат израз на своето недоволство на следващите избори.“

Накрая на дебата Вера Йоурова видя символика в това, че по време на заседанието имаше технически проблем с микрофоните на депутатите. „Микрофоните отказаха точно когато говорим за свободата на словото, имаше нещо символично в това.“

По-рано председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер написа в Twitter, че е провел добър разговор с премиера Бойко Борисов за България".  Оценката на Еврокомисията за върховенството на закона в България беше справедлива, показвайки, че има нужда от подобрения. Въпреки това правителството е напреднало по много теми, което го доближава до еврото и Шенген, написа още той. Вебер изрази уважение към протестиращите в страната, но е на мнение, че изборите през март трябва да решат съдбата на страната.

Коментари: 0