ЕП прие спорния закон за авторските права

Евродепутатите отложиха гласуването през юли за септември

ЕП прие спорния закон за авторските права

Снимка: Pixabay

2345 ~ 1 мин. четене
Депутатите в Европейския парламент (ЕП) гласуваха спорните текстове за нови авторски права в Европейския съюз (ЕС). С 438 гласа „За“ те одобриха противоречивите нововъведения, предвиждащи внедряването на филтри за публикуване на платформите и сключването на лицензии за използване на вече достъпно цифрово съдържание. 

Сега предстои да се проведат преговори с Европейската комисия, а 28-е държави членки да съгласуват позициите си, съобщава BBC. След това трябва да бъдат актуализирани съществуващите национални законодателства.

Директивата на ЕС за авторското право и единния цифров пазар предвижда актуализация на законовата уредба, която се предполага, че ще доведе до по-справедлива компенсация за творците. Законовите промени бяха отхвърлени през юли, когато депутатите гласуваха първоначалната версия на директивата за авторско право. Тогава много неправителствени организации и интернет пионери се надигнаха срещу текстовете с мотива, че те ще потъпчат основните принципи на идеята на WWW.  

Много музиканти и творци смятат, че реформата е необходима, за да има справедлива компенсация за изпълнителите. На противоположната страната обаче е тезата, че тя ще доведе до цензура и ще убие любителското потребителско съдържание, включително неща като меми и пародии. 

Спорните членове в Директивата за 11-и и 13-и. Първият цели да регулира използването на цифрови ресурси, които вече са публични, като застави страните да сключват договорни отношения. Вторият пък предвижда въвеждането на специални филтри, които да следят за качване на авторско съдържание – филтри, които обаче са далеч от съвършени. 
Подкрепи Economic.bg