Какво можете и не можете да правите в Дубай

Тук има строги правила за поведение на обществени места

Какво можете и не можете да правите в Дубай

Снимка: Pixabay

9062 ~ 3 мин. четене
Дубай се е превърнал в бляскав, космополитен град, където посетителите могат да се отдадат на почивка, слънчеви бани, море и пазаруване, а работещите там чужди специалисти могат да забогатеят. 

Стратегията се изплаща, превръщайки някога запустелите пустинни емирства в една от най-популярните туристически дестинации в света, привличайки рекордни 15,8 милиона посетители през 2017 г.

И въпреки че Дубай е отворен към света, той все пак остава ислямски град в консервативна страна и регион. 

Когато посещавате Дубай, някои правила са доста очевидни, но други - по-малко. Затова и редовно се случва чужденци да пострадат, защото не познават и съответно не са спазили някои от местните закони. 

Вижте кои са някои от правилата за нещата, които можете и не можете да правите в Дубай:

Можете да пиете алкохол

Алкохолът се предлага в лицензирани барове, клубове и ресторанти, които обикновено са в хотели (и най-често в райони като City Walk, La Mer и DIFC). Алкохол се сервира и на полетите на двете местни авиокомпании Emirates Airlines и Etihad Airways, а също и в салоните на летището в Дубай и може да се купи безмитно. 

Законово разрешената възраст за употреба на алкохол е 21 години.

Но не се напивайте на обществени места

В страната е незаконно да се се напиеш или да си под влиянието на алкохол на публично място. 

Според британското посолство британски граждани в Дубай са били арестувани и обвинявани по този закон, често поради непочтено или обидно поведение., пише "Телеграф". 

Така че ако решите да пийнете, внимавайте за поведението си и от заведението вземете такси директно до хотела си.

Не е проблем да се държите за ръце

Държането за ръка е ОК. Но целувката на публично място може да ви вкара в беда. 

Извънбрачният секс също е незаконен и технически е нарушение на закона да споделяте хотелска стая с половинката си, ако нямате брак (въпреки че на практика хотелите не искат брачно свидетелство, когато се регистрирате).

Има случаи на арестувани чужденци в страната за извънбрачен секс.

Хомосексуалността също е извън закона.

Не е нужно да носите абая

Бански половинки и шорти са приемливи за плажове, водни паркове и около басейна на хотела, но посетителите биват приканвани да се обличат скромно на обществени места и да избягват да носят прилепнали или разкриващи дрехи, особено по време на Рамадан. 

Жените трябва да покриват раменете си в моловете, затова нека си носят няколко леки шала.

Може да ядете бекон

Макар за мюсюлманите яденето на свинско месо да е изключено, ще го откриете в менюто в Дубай. Заведенията за хранене се нуждаят от специално разрешение за продажба, което изисква отделна втора кухня за готвене само на свинско месо, така че бекон ще намерите само в петзвездни хотели и по-големи международни ресторанти. 

Трябва да внимавате какво публикувате в Instagram

Подобно на много страни, тук не можете да правите снимки на военни зони, правителствени сгради и стратегически обекти като летища и пристанища. Поискайте разрешение, преди да снимате хора и бъдете внимателни, когато публикувате изображения в социалните мрежи, тъй като е против закона да публикувате изображения на хора без тяхното съгласие. 

Критикуването на правителството на ОАЕ онлайн може да ви създаде проблеми, докато ругатните и показването на среден пръст (включително и като емоджи) може да ви вкара в затвора или да бъдете депортирани.

Можете да посетите джамия

Ислямът е официалната религия, но Дубай е толерантен към други вероизповедания и е дом на християнски църкви и индуски храмове. 

Джамията "Джумейра" е отворена за посетители немюсюлмани (с изключение на петъците), а Центърът за културно разбирателство "Шейх Мохамед" организира турове с екскурзовод шест дни в седмицата, след които се провеждат открити сесии с въпроси и отговори за исляма. Центърът организира и сбирки за опознаване на местната култура и храна, на които може да седнете на пода и да опитате традиционни ястия от емирствата.
Подкрепи Economic.bg