Ердоган към Тръмп: Жалко е да избереш живота на един пастор пред стратегически партньор

Турският президент призова народа да се включи във „войната за независимост“

Ердоган към Тръмп: Жалко е да избереш живота на един пастор пред стратегически партньор

Снимка: БТА

Жалко ли е да избереш един пастор пред стратегическия си партньор в НАТО. Това каза турският президент Реджеп Ердоган пред журналисти в събота, цитиран от Reuters. Той коментира решението на американския президент да удвои митата върху стоманата и алуминия, внасяни в САЩ от Турция. В петък Доналд Тръмп написа в Twitter, че е разпоредил на администрацията си увеличи наказателните тарифи върху алуминия на 20%, а на стоманата – на 50%, заради нежеланието на Ердоган да освободи арестувания преди повече от година и половина Андрю Брънсън.

Турският президент заяви още, че САЩ действат неправилно спрямо Турция и няма как да „приведат Турция в съответствие“ чрез заплахи.

Двете държави не са в добри отношения от известно време, като имат противоречия по много теми - от различните интереси в Сирия през амбицията на Турция да купи руски отбранителни системи до случая с евангелския пастор, който е обвинен от Турция в тероризъм и помощ за неуспешния преврат през 016 г.

След близо 20 месеца в турски затвор Брюнсън бе пуснат под домашен арест през юли. Оттогава Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс многократно са призовавали за освобождаването му.

Преди да вдигне двойно митническите тарифи, американската администрация наложи санкции на двама турски министри.

Всичко това се отразява пагубно на турската икономика. Само в петък курсът на лирата се срина с близо 15%, а от началото на годината сривът е с близо 50%. Освен удар върху бизнеса и домакинствата, това засяга тежко и турският дълг в чужда валута. Проблеми се очакват и за банките в страната.

Днес Ердоган повтори призива към турците да помогнат на лирата като разпродават долари, евро и злато. Той нарече настоящата ситуация „война за независимост“. „Ако имате долари под дюшеците, извадете ги. Ако имате евро, извадете го. Незабавно ги дайте на банките и ги обменете в турски лири. Правейки това, вие се борите в тази война за независимост и бъдеще. Това е единственият език, който те разбират“, каза Ердоган.

Вчера Ердоган направи друго подобно изказване. Тогава той се опита да успокои хората, като им заяви, че „те имат долари, ние имаме нашите хора, нашата правда и нашия Аллах“.
Коментари: 0