Ердоган отива в Брюксел на 9 март

Турският президент ще обсъди кризата около сирийските бежанци

Ердоган отива в Брюксел на 9 март

Снимка: БТА

1144 ~ 1 мин. четене
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да посети Брюксел на 9 март на фона на кризата около сирийските бежанци, които започнаха да преминават границата на Турция и ЕС. Това съобщи в петък администрацията на турския лидер, цитирана от ТАСС.  "Нашият президент планира еднодневно посещение в Брюксел на 9 март", се казва в изявлението.

Вчера Ердоган проведе телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел, по време на който той обяви "необходимостта от преразглеждане на споразумението между Турция и ЕС относно бежанците", тъй като то "не се прилага".

В края на февруари, след сблъсък със сирийската армия, при който бяха убити 36 турски войници, Анкара реши да не спира бежанците от Сирия, които се опитват да влязат в ЕС. 

Европейският съюз води преговори с Турция за разрешаване на ситуацията и обещава подкрепа за Гърция, България и Кипър, които са изправени пред наплив от бежанци. 

Границата между Турция и ЕС е затворена за мигрантите от 2016 г. съгласно споразумението на Брюксел и Анкара за безвизов режим, който обаче така и не беше въведен.
Коментари: 0