Ердоган похвали сътрудничеството си с България в сферата на сигурността

Борисов разкри, че е положил усилия да бъде направена среща с Ердоган и гръцкия премиер Мицотакис в София

Ердоган похвали сътрудничеството си с България в сферата на сигурността
3431 ~ 2 мин. четене

С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. То трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията след срещата си с министър-председателя на България Бойко Борисов. Приоритетната тема на днешните разговори между двете страни бе ситуацията в Сирия.

„Преди време бях казал, че ако няма справедлива подялба с бежанците ще отворя границите. Очакването ни този товар да бъде споделен не намери отговор. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте, че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгват? Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция“, отсече Ердоган.

Той допълни, че бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. „Тук не става въпрос за локални закони, невъзможно е насилственото задържане на тези хора. Тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна“, допълни Ердоган.

Президентът на Турция обяви, че Председателят на ЕС Шарл Мишел ще посети гръцко-турската граница. „По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешко отношение. Съветвам го да проследи това, което прави гръцката гранична охрана“.

От своя страна Борисов благодари на Турция, че спазва твърдо споразумението с ЕС. "Приветствам желанието на Турция и Русия да намерят мирно решение и този смъртоносен конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение. Стотици хиляди мигранти се насочват към нашите граници. Искам да благодаря, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС. Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент", заяви Борисов.

Той добави, че е положил усилия да бъде направена тристранна среща с Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в София. "Президентът беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моето желание да стане тази среща. Аз съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава", допълни Борисов.

Срещата между двамата управници бе с цел обсъждане възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница с Турция, така и в целия регион. Разговорът между Борисов и Ердоган бе проведен в президентския дворец „Бештепе" в Анкара.

Коментари: 0