Ердоган ще проведе референдум за членство в ЕС

Турският президент отправи остри критики към Европейския парламент

Ердоган ще проведе референдум за членство в ЕС
3686 ~ 2 мин. четене

Анкара може следващата година да се проведе референдум за това дали да се присъедини към ЕС, заяви в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Вие казвате, да ще прекратите преговорите по присъединяването на Турция към ЕС? Е, вече сте закъснели. Вземете решение сега. Аз като президент заявявам, че ние ще потърпим до края на годината. След това ще се проведе референдум. Тъй като въпросът за суверенитета зависи от волята на народа, нека попитаме хората"- добави турският лидер, цитиран от  Hurriyet.

Турският президент говори и за възможното въвеждане на смъртното наказание в Турция, отбелязвайки, че той ще подпише закон, ако той мине през парламента. Той не изключи, че решението и по този проблем може да се реши от народния вот. Въпреки че е възможно най-високата възвръщаемост основно мерки изключи възможността за присъединяване към ЕС.

„Кой сте вие, господин Шулц” (Мартин Шулц председател на Европейския парламент бел. ред.) Вие сте ръководител на парламента там. Но каква власт имате вие да взимате решения за Турция? Говорите, че ще въведете санкции? От 53 години Турция виси пред вратата на Европа и не заслужава това отношение. Затова народът ще вземе своето решение. Вие първо дръжте на думата си, спазвайте обещанията си. И първо изчистете представителите на терористичните организации от Европарламента и от съвета на ЕС. Не е достатъчно само да обявите ПКК за терористична групировка, първо се прочистете от техните хора там и тогава да ви видим“, категоричен бе Ердоган.

Той определи като груб акт на лошо възпитание предупрежденията, че е възможно прекратяването на преговорите за членството на Турция в ЕС и прилагането на санкции. “Това е нечестно, ние избираме пътя на справедливостта. Безсрамие е да ни заплашват със санкции.

Подкрепи Economic.bg