Условията за предприемачество в България са се влошили рязко

Огромен проблем се оказва измислянето на иновативни продукти и услуги

Условията за предприемачество в България са се влошили рязко
4313 ~ 1 мин. четене
България е паднала до 82-ра позиция в глобалния индекс за предприемачество (2017 Global Entrepreneurship Index). Година по-рано страната ни бе наредена на 46-о място сред близо 140 изследвани държави. Кумулативният индекс се изгражда на база на 14 „стълба“, като при всички тях България е на ниво по-ниско от средното за региона.

Индикаторът, разработен от Института за глобално развитие и предприемачество оценява средата, в която работят предприемачите, възможностите и препятствията, които те срещат във всяка една от държавите.

Показателите, по които до някъде се доближаваме донякъде до държавите от региона са въвеждането на иновации, мрежовата свързаност и уменията на младите предприемачи.

Огромен проблем обаче се оказва измислянето на иновативни продукти и услуги, възприятието на хората, че могат да започнат успешен бизнес, както и готовността да се поема риск.

На Балканите България е с най-лоши показатели, показва класацията. На първо място в класацията са САЩ, следвани от Швейцария и Канада. В дъното са Сиера Леоне, Бурунди и държавата Чад.
Подкрепи Economic.bg