Ердоган загуби и Истанбул

Екрем Имамоглу печели изборите за кмет в най-големия турски град

Ердоган загуби и Истанбул

Снимка: БТА

11051 ~ 1 мин. четене

Кандидатът за кмет на Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу печели изборите в най-големия турски град. Това обяви ръководителят на Избирателната комисия на страната Сади Гювен, цитиран от Reuters. 

Той води пред другия кандидат от управляващата Републиканска коалиция Бинали Йълдъръм с 4 159 650 гласа, а бившият премиер Йълдъръм, има 4 131 761 гласа.

Избирателната активност на местните избори в Турция беше много висока 84.52% в национален мащаб, според държавната информационна агенция „Анадолу”.

Реджеп Тайип Ердоган претърпява зашеметяващо прекъсване на местните избори, тъй като неговата управляваща партия загуби контрола над столицата Анкара за първи път от основаването на партията през 2001 г. и в крайна сметка загуби и най-голямата награда - Истанбул.

Ердоган, който доминира в турската политика откакто преди 16 години дойде на власт и управляваше страната си с все по-строга власт, провеждаше неумолима кампания последните два месеца преди гласуването в неделя, което той определи като "въпрос на оцеляване" за Турция.

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващото подкрепящо медийно отразяване в негова подкрепа не успяха да спечелят избирателите в двата главни града, тъй като кризата с турската икономика оказа силно влияние върху избирателите.

Коментари: 0