ЕС е склонен да удължи отлагането на Brexit, но под условие

Ако Евросъюза не се съгласи на още една отсрочка, Великобритания ще трябва да напусне блока в петък

ЕС е склонен да удължи отлагането на Brexit, но под условие
784 ~ 2 мин. четене
Министри от Европейския съюз са заявили пред Reuters, че са склонни на по-дълга отсрочка за Brexit, за каквато настоява британския премиер Тереза Мей, но само ако тя им представи ясен план за ратифициране на договора за „развод“ в „добавеното време“.

Ако ЕС не се съгласи на още една отсрочка, Великобритания ще трябва да напусне блока в петък, в 24.00 ч. българско време, без да е постигната сделка за смекчаване на икономическия шок от излизането.
Лидерите на 27-те държави членки, без Обединеното кралство, ще се съберат утре в Брюксел, за да обсъдят исканото от Лондон допълнително отлагане на Brexit.

„Тази седмица всички са отворени за удължаване на срока, но те (лидерите на ЕС – бел. ред.) със сигурност искат да видят план, приложен към това удължаване“, заяви пред репортери в Дъблин ирландският външен министър Саймън Коуни.

Неговият нидерландски колега Стеф Блок повтори: „В интерес на холандците е да се избегне твърд Brexit, и ако е необходимо повече време, за да се избегне Brexit без сделка, трябва да осигурим повече време“.

„Наистина се надявам, че Обединеното кралство ще намери решение, за да избегне твърд Brexit. Надяваме се на конкретен план от страна на Обединеното кралство за това как да избегнем този Brexit без сделка“, добави Стеф Блок, цитиран от Reuters.

Жан Аселборн от Люксембург заяви, че от страна на ЕС ще бъде направено „всичко, което можем“, за да се избегне Brexit без сделка.

Германският министър Майкъл Рот обаче даде ясно да се разбере, че Тереза Мей трябва да излезе с ясен план, за да убеди лидерите от ЕС в сряда да отложат Brexit след отвъд 12 април. „За съжаление трябва да отбележа, че определените условия ... не са изпълнени“, каза той.

„Разбира се, ние мислим за подходящо удължаване на срока, а също и за по-дълъг срок. Те (британците – бел. ред.) обаче трябва да дойдат с много стриктни условия“, каза Рот, посочвайки британското участие в евроизборите през май като едно от тези условия.

Георгиос Сиамба от Румъния, който понастоящем е ротационен председател на ЕС, заяви, че ЕС приветства готовността на Великобритания да организира избори за Европейски парламент през май, но заяви, че това не е достатъчно. „За нас е важно да разберем защо Великобритания иска да остане (по-дълго), трябва да иска да останете с оглед на нещо“, каза той.

„Ние бяхме в същото положение преди няколко седмици, не можем да си позволим да обсъждаме един и същи въпрос на всеки две седмици, без да имаме план“, добави той.
Коментари: 0