ЕС е в паника от възможността за нова газова криза

Отношенията между „Газпром” и „Нафтогаз” се изостриха след решението на арбитражния съд в Стокхолм

ЕС е в паника от възможността за нова газова криза

Руският държавен газов гигант не успя да рестартира доставките на руски газ за Украйна на 1 март, както беше договорено и върна парите, които Украйна вече е платила за газа. Ситуацията отново изостри отношенията между двете страни в газовия сектор.

Връзките между двете компании са особено сурови, след решението на арбитражния съд в Стокхолм тази седмица, който нареди на „Газпром” да плати на „Нафтогаз” 2.56 млрд. долара компенсация за доставки и транзитни такси.

„Газпром” обаче е твърде недоволен от условията на сделката, която диктува обеми и цени на руската газопреносна компания. Гигантът отхвърли решението, заявявайки, че договорът с Украйна вече не е търговски жизнеспособен и трябва да бъде отменен.

„Газпром трябва незабавно да започне процедурата по прекратяване на договорите с „Нафтогаз” за доставките на газ и транзит в арбитражния съд в Стокхолм”, заяви изпълнителният директор на компанията Алексей Милер.

Европейският съюз (ЕС) е паниран от перспективата за още една газова газова война между двамата конкуренти, които отново може да го оставят да мръзне през зимата. Газовите войни между Украйна и Русия винаги идват през зимата, а ЕС е трябвало да се справя с предишни подобни кризи през зимите на 2005-2006 г. и 2008-2009 г. Европа обаче има непреодолима нужда от руски газ, затова свидетелстват и рекордните обеми в износа на руски газ за чужбина. Доставките продължават непрекъснато да се повишават и през 2018 г.

Брюксел реагира веднага, призовавайки за спокойствие. „Комисията е готова да направлява тристранен процес, който в миналото вече се е доказал, че е ефективен в такива ситуации”, заяви в изявление вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Сефкович. 

„Предполага се, че при сегашното студено време в Европа Москва се опитва да привлече вниманието върху това, че Европа е зависима от нея и може да включи/изключи газовите  енергийни кранчета”, казва експертът Тим Аш от Bluebay Asset Management. По думите му с влошаването на отношенията с Украйна, Русия отново иска да покаже, че има нужда от изграждането на „Северен поток” 2, който все още има много критици в Европа.

Междувременно "Газпром" се надпреварва да разшири своя газопровод „Северен поток” с втора тръба, която ще му позволи да заобиколи изцяло Украйна и да изпрати газ директно от газовите си полета в Германия.

Все още не е ясно как спорът между двете компании ще засегне транзита на руски газ към Европа. „Газпром” доставя около 80% от приблизително 110 млрд. тона газ, който изпраща на западноевропейските си клиенти чрез иронично наречения тръбопровод "Дружба" или "Приятелство", който минава през Украйна. В допълнение, повечето от съоръженията за съхранение на газ, които държат резерв от газ преди зимния отоплителен сезон, се намират на територията на Украйна, а не на Русия.

Сега ЕС се надява, че чрез тристранни преговори с Русия и Украйна ще успее да намери баланс в отношенията, както се е случвало и при предишните газови кризи. 

Коментари: 0