ЕС и Великобритания удължават преговорите за търговската сделка

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен проведоха разговор и се разбраха да работят интензивно за търговското споразумение

ЕС и Великобритания удължават преговорите за търговската сделка

Снимка: БТА

Brexit без сделка се приближи крачка по-близо, след като британският премиер Борис Джонсън приключи разговорите с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, без никакъв пробив в търсенето на споразумение за свободна търговия, пише Independent.

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен все пак одобриха още един месец преговори за сделка за Brexit. Двамата обаче се съгласиха, че „остават значителни пропуски“ след планирания финален кръг от преговори между Фрост и Барние в Брюксел миналата седмица.

Премиерът и Урсула фон дер Лайен заявиха, че ще инструктират главните преговарящи Дейвид Фрост и Мишел Барние да „работят интензивно“, за да преодолеят оставащите различия в областта на рибарството, управлението и равнопоставеността при изискванията на Брюксел.

В съвместно изявление, публикувано след телефонния разговор, изглежда сигнализира и за двете страни, че сделката може да не е постижима, като казва, че те смятат за важно да се постигне споразумение, "ако изобщо е възможно".

Двете страни се опитват да сключат търговска сделка преди това, за да избегнат порой от несигурност, мита и бюрокрация, които биха навредили на икономиките от двете страни.

Но докато преговарящите са постигнали почти съгласие в много области по време на шестмесечни преговори, те остават в задънена улица заради достъпа на европейските риболовни лодки до водите на Обединеното кралство и поради нивото на подкрепа, която правителствата могат да окажат на индустрията. ЕС е загрижен, че британските планове за субсидиране на сектори като технологиите ще представляват нелоялна конкуренция.

 

Коментари: 0