ЕС изпрати първия UV робот към България

Машината е на стойност около 60 хил. евро и ще дезинфекцира стандартна болнична стая за 15 минути

ЕС изпрати първия UV робот към България

Снимка: ЕК

776 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейският съюз изпрати първия за България UV робот за дезинфекция на болници срещу коронавирус. Той е предназначен за пловдивската „Свети Георги“. Роботът е на стойност около 60 хил. евро и се покрива от Фонда на ЕС за спешна подкрепа. Европейската комисия обяви обществена поръчка за общо 200 робота на стойност 12 млн. евро, като за програмата не се изисква национално съфинансиране.

Първите 100 робота вече са доставени в лечебни заведения из Европа, като процесът стартира от края на февруари. Доставките ще продължат до есента, като още няколко български болници се очаква да получат такива машини.

Роботите се произвеждат от датската UVD Robots, която е специализирана в UV почистване на помещенията.

От пресцентъра на Европейската комисия посочват, че стандартна болнична стая се дезинфекцира за 15 минути. Процесът се контролира от оператор, разположен извън пространството за дезинфекция, за да се избегне излагане на ултравиолетова светлина. С едно зареждане могат да се дезинфекцират около 18 стаи. Целта е да се осигури стерилна среда в болниците, без да се излага персоналът на ненужен риск.

Освен коронавирусът роботът унищожава и други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции.

Подкрепи Economic.bg