ЕС може да наложи визи на британците след Brexit

Британският бизнес е твърде мързелив и преситен от успехите си в миналото, смята Лиам Фокс

ЕС може да наложи визи на британците след Brexit

Британските граждани може да се нуждаят от визи, за да пътуват в Европа, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, съобщава Sky News.

Европейската комисия обсъжда идея да разработи визов режим, подобен на американския. Тя ще важи за 26-членната Шенгенска зона, която не включва Великобритания и Ирландия.

В момента с британски паспорт може да се пътува във всички държави членки на ЕС. Но решението на страната да напусне съюза поставя въпросителни за критериите, по които британски граждани ще бъдат допускани до Шенгенското пространство.

ЕС се очаква да представи нов законодателен проект по-късно през годината, като част от по-широк отговор на призивите за по-голяма сигурност в рамките на континента, дошли след атаките във Франция и Белгия през последните месеци.   

„На теория британските граждани, като граждани на трети страни, със сигурност ще бъдат предмет на задълженията (на такава схема)“, заяви Камино Мортера Мартинес, експерт по въпросите на правосъедието и вътрешните работи в в Центъра за европейска реформа.

„Това трябва да бъде част от преговорите за Brexit. Всичко трябва да бъде договорено“, отбелязва той.

Междувременно, министърът на икономиката и търговията Лиъм Фокс започна неочаквана атака срещу „мързеливата“ британска бизнес култура, обвинявайки британските мениджъри, че предпочитат да играят голф, вместо да изпълняват задълженията си като износители.

Фокс, който е сред поддръжниците на Brexit, предположи, че Великобритания е изгубила пътя си като търговска нация и е „преситена“ от успехите в миналото.

„Тази страна не е свободната търговска нация, която беше някога. Станахме прекалено мързеливи и твърде преситени от успехите, постигнати от предишните поколения“, сподели министърът в неофициален разговор, цитиран от Times.

По думите му британският бизнес трябва да се адаптира към променените обстоятелства след вота за напускането на ЕС.

Коментари: 0