ЕС: Независимостта на съдебната система в България е под заплаха

58% от българите не вярват в независимостта на съдебната система

ЕС: Независимостта на съдебната система в България е под заплаха

Снимка: Pixabay

1356 ~ 1 мин. четене

Независимостта на съдебната система е под заплаха в няколко страни членки на Европейския съюз, сред които и България. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова по повод проучване за нагласите на гражданите спрямо съдебната система, публикувано вчера. 

По думите й ситуацията в някои страни членки е "особено притеснителна", защото поне 7 от 10 граждани , оценили своята съдебна система като лоша или много лоша, са го направили заради влияние или натиск от политици. Това от своя страна възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но има риск да навреди и на бизнеса, отбеляза тя.

Йоурова отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на комисаря Юнкер. 

Данните от изследването показват, че 58% от българите оценяват независимостта на съдебната система като лоша или много лоша, а 34% са я оценили позитивно. 8 на сто нямат мнение по въпроса. България е на трето място по лоша оценка сред страните от ЕС.

В дъното на класацията е Хърватия - 76% от гражданите й са оценили като много лоша независимостта на съдебната система, а 18% казват, че е добра или много добра. Словакия е на второ място, като 60% от гражданите й са дали негативна оценка на съдебната система, 28 на сто са я оценили позитивно, а 12% нямат мнение. След България се нарежда Испания с 55% негативно мнение на хората и 37% позитивно.

По-високи нива на доверие показват гражданите на северните страни членки на съюза. Най-голямо доверие е отчетено в Дания (87%), следвана от Финландия, Австрия, Швеция и Ирландия.

Коментари: 0