ЕС отлага общото решение за границите

Дискусиите са продължили цяла нощ, но разделителните линии са прекалено дълбоки

ЕС отлага общото решение за границите

Снимка: БТА

4724 ~ 2 мин. четене

Страните от Европейския съюз не успяха да установят окончателен „безопасен списък“ на страните, чиито жители биха могли да пътуват до блока от юли, като САЩ, Бразилия и Русия трябваше да бъдат изключени от него. Посланици от 27-те държави членки се събраха още в петък следобед, за да установят критерии за предоставяне на достъп без карантина от следващата сряда.

Драфтът е бил предоставен на държавите, но мнозина са казали, че трябва първо да се консултират с правителствата си, заявиха дипломати, цитирани от Reuters. Списъкът не включва САЩ, Бразилия или Русия.

Дискусиите продължиха през нощта, като страните от ЕС се очаква да дават неофициални отговори до събота вечерта, заявиха за агенцията хора, запознати с въпроса.

На американците може да им бъде разрешено да пътуват, ако отговарят на определени условия, като например преминаване на проверка на температурата, заявиха двама американски служители.

Европейската комисия беше посъветвала блока първо да премахне контрола на вътрешните граници и след това постепенно да се отвори към външни лица. Първата стъпка обаче не е минала по план.

Гърция задължително провежда тестове за COVID-19 за пристигащи от редица страни от ЕС, включително Франция, Италия, Холандия и Испания, със самоизолация, докато не бъдат известни резултатите.

Чехия заяви, че няма да допуска туристи от Португалия, Швеция и част от Полша.

Съществува широко съгласие, че блокът трябва да се отваря само за тези със сходна или по-добра епидемиологична ситуация, но има въпроси как да се оцени епидемиологичната ситуация в дадена държава и надеждността на данните.

Редица държави като Танзания, Туркменистан и Лаос не са регистрирали случаи през последните две седмици, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Въз основа на данните на ECDC за двете седмици до четвъртък, редица държави очевидно са в по-лошо положение от Европейския съюз. Сред тях са САЩ, Мексико, Бразилия и голяма част от Латинска Америка, Русия, Южна Африка и Саудитска Арабия.

Комисията предложи държавите от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - да бъдат приети. По данни на ECDC обаче броят на случаите в Босна и Северна Македония е твърде голям.

Подкрепи Economic.bg