ЕС подготвя ново дело срещу Google

Това може да коства до $6 млрд. на американската фирма

ЕС подготвя ново дело срещу Google
180 ~ 2 мин. четене
Европейският съюз се подготвя да подаде обвинения срещу Google в следващите няколко седмици, предаде Wall Street Journal.

От няколко години ЕС разследва американския гигант без успех. Европейската комисия, която е водещ антитръстов орган за региона, се е обърнала към фирми, които са подали жалби срещу компанията с молба за разрешение да публикува тези оплаквания.

Жалбите могат да доведат до глоби в размерите на около 10% от годишните приходи на фирмата, което би било, пресметнато на базата на приходите на компанията от миналата година, повече от 6 млрд. щатски долара.

По информация от Wall Street Jоurnal, конкретният документ на ЕС е известен като Изложение на възраженията. 

Веднъж подаден, документът  може да предизвика вълна от дългогодишни и по-дълбоки разследвания и дискусии за постигане на споразумение между двете страни. Ако Google и ЕС не могат да постигнат споразумение, ЕС е в правото си да въведе санкции върху Google, включително глоби и ограничения на дейността на фирмата.

След възможно подаване на жалбите от страна на ЕС, Google ще има правото да обжалва най-високия европейски съд.

Както показват всеизвестните антитръстови битки на Microsfot, дори ако се стигне до споразумение без огромна глоба, подобни дела разтърсват въз основи фирмите, заплетени в тях. 

Антитръстовите битки имат негативно влияние върху навлизането на пострадалите фирми в нови пазари и представянето на нови продукти.
  
Неотдавна, жалби срещу Google, вписани в светлината на прожекторите отново след като WSJ бе намерил секретен документ от Федералната търговска комисия на САЩ, което обяснява как компанията е давала своите собствени сайтове в резултатите от търсенето.

През ноември миналата година, Европейският парламент прие необвързваща резолюция, според която Google трябва да бъде принуден да отдели Google търсачката от другите си бизнеси. 
Подкрепи Economic.bg