ЕС подготвя пакет от €1 млрд. за по-евтини кредити за млади фермери

Банките често отказват кредитиране на по-младите за разлика от по-възрастните фермери

ЕС подготвя пакет от €1 млрд. за по-евтини кредити за млади фермери

Снимка: Pixabay

1180 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка подготвят пакет в размер на до 1 млрд. евро, кото да бъдат отпуснати под формата на по-евтини кредити за млади фермери. Идеята е те да бъдат подпомогнати финансово, тъй като банките често отказват да им отпускат заеми. 

„Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията”, каза комисарят по земеделието Фил Хоган, цитиран от БНТ.

ЕК цели да мотивира населението под 40-годишна възраст да се занимава със земеделие. Междувременно обаче банките са отхвърлили 27% от заявленията за кредит, подадени от млади фермери от ЕС през 2017 г., в сравнение с едва 9% за по-възрастните кандидати, сочат статистиките.

Сега идеята е 28-те държави членки на ЕС да предложат на младите земеделски производители по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и след това до 15 години, за да изплатят целия заем. Схемата също така позволява гъвкавост при по-трудни времена, като предлага гратисни периоди от няколко месеца.

Статистиката на Евростат сочи, че фермерите на възраст под 40 години представляват 11% от общо 10.3-те милиона земеделски производители в ЕС през 2016 г. За сравнение над 65-годишните представляват 32%.  

Млади земеделци има най-малко в Кипър (3.3%), Поругалия (4.2%) и Великобритания (5.3%). По-добре представени са в Автрия (22.2%), Полша (20.3%) и Словакия (19%).

Коментари: 0