ЕС помага на Иран с €18 млн. след американските санкции

Блокът се стреми да опази ядрената сделка с Иран

ЕС помага на Иран с €18 млн. след американските санкции

Снимка: БТА

700 ~ 1 мин. четене
В опит да спаси ядрената сделка с Техеран Европейският съюз (ЕС) ще отпусне на Иран 18 млн. евро. Целта е да се подпомогне икономиката на страната, допълнително разклатена от санкциите на САЩ. 

През май 2018 г. стана официално ясно, че американският президент Доналд Тръмп оттегля своята страна от ядрената сделка с Иран. Първият пакет санкции влезе в сила през юли, като те засягат финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. 

Още тогава ЕС задейства своя Блокиращ регламент, позволяващ на компаниите от Блока да не се съобразяват със санкциите и да продължат да работят с иранските си партньори. Ден по-късно Доналд Тръмп заплаши ЕС индиректно, написвайки в Twitter, че който работи с Иран, няма да работи със САЩ. 

Евросъюзът обаче е решен да направи всичко по силите си, за да опази ядрената договорка с близкоизточната страна. Обявените днес 18 милиона са част от 50-те милиона евро, които ЕС ще отдели от бюджета си в помощ на Иран съгласно договореност след ядреното споразумение от 2016 г.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини каза в изявление, че съюзът желае да запази сътрудничеството с Иран. „Този нов пакет ще разшири икономическите и секторните отношения в области, които са от пряка полза за нашите граждани”, заявява тя. 

8 млн. евро са предназначени за частния сектор, за средни и малки предприятия и в помощ на иранската Организация за подпомагане на търговията. Други 8 млн. ще отидат за екологични проекти и още 2 млн. – за борба с наркоманията.

Подкрепи Economic.bg