ЕС предлага на Великобритания да напусне митническия съюз след Brexit

Лондон все пак ще трябва да спазва ангажимента си да не въвежда контрол по границата между Ирландия, която е член на ЕС

ЕС предлага на Великобритания да напусне митническия съюз след Brexit

Брюксел е готов да предложи на Великобритания право на едностранно напускане на митническия съюз на ЕС при запазване на другите елементи на предпазния механизъм за ирландската граница, предвиден с цел да се избегне твърда граница между двете части на ирландския остров. Това заяви главният преговарящ за Brexit на Европейския съюз Мишел Барние.

Барние обаче подчерта, че Лондон все пак ще трябва да спазва ангажимента си да не въвежда контрол по границата между Ирландия, която е член на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия - изискване, което в предишните преговори доведе до предложения да се постави митническа граница "в Ирландско море", между големия Британски остров и неговата провинция (на Ирландския остров).

Целта на новото предложение на ЕС е да се направи споразумението за Brexit приемливо за британския парламент, който вече веднъж го отхвърли.

"Обединеното кралство няма да бъде държано насила в митническия съюз против волята си", написа Барние в Twitter.

Той отбеляза също, че съществуващото споразумение за Brexit вече дава на Великобритания "правото на пропорционално замразяване" на нейните задължения по предпазния механизъм, в случай че ЕС наруши своите задължения да преговаря за алтернативни решения.

Той предложи също така да бъде повишена юридическата тежест на съществуващите ангажименти на ЕС да прави всичко възможно, за да се избегне или да се минимизира прилагането на предпазния механизъм.

Според Reuters най-новото предложение на Барние прави юридически обвързващи уверенията, които ЕС даде на Лондон през януари, но въпреки това е малко вероятно то да се стори достатъчно като отстъпка на заклетите евроскептици в Консервативната партия на премиерката Тереза Мей, която няма мнозинство в парламента.

Коментари: 0