ЕС се провали с преговорите по земеделската програма

Споразумението между институциите за огромните субсидии за фермерите в следващите пет години се отлага отново

ЕС се провали с преговорите по земеделската програма

Снимка: БТА

460 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Правителствата на Европейския съюз влязоха в челен сблъсък с евродепутатите заради параметрите на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще преразпредели 270 млрд. евро до 2027 г. Четиридневните преговори, които реално са началната фаза на разговорите, завършиха с неразбирателство между двете институции – Съветът на Европейския съюз и Европейския парламент, който настоява да се финансират „по-зелено“ земеделие, пише Politico в своя обзор за политическите преговори.

ОСП е с най-голям дял от редовния бюджет на ЕС и участниците в кампанията притискат изпълнителния зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за Зеления пакт, да гарантира, че тези плащания осигуряват промяна на парадигмата – от индустриалното земеделие, както обикновено, към по-екологични методи.

Това преминаване към по-екологично земеделие изглежда далечна перспектива след срива в петък, като преговорите сега се изместват за юни. Неуспешните разговори разкриха пропастта между възгледите на правителствата, чиновниците в ЕС и евродепутатите за това как да се направи селското стопанство по-благоприятно за климата. Така те оставиха 10-те милиона фермери в блока на тъмно за това, което се очаква в следващата петгодишна ОСП, чието приемане вече се отлага две години.

„Някои държави членки имат нула желание, но наистина нула, да променят каквото и да било. Те искат реформа, която изобщо не променя нищо“, заяви депутатът от Европейската народна партия Херберт Дорфман.

Преговорите достигнаха връхната си точка на напрежение в четвъртък следобед, когато евродепутатите дебатираха бурно по предложение на страните от ЕС, което реално прави стъпка назад от амбицията за опазване на околната среда. И дори беше доста по-далеч от това, което страните предложиха предишния ден, и на светлинни години от това, което искаше Европейският парламент.

Предложението щеше да създаде „вратичка“ на страните да изразходват само 18% от основните си субсидии за новите екосхеми – водещ елемент на ОСП, предназначен да насърчи по-устойчивото земеделие – от агролесовъдството до биологичното земеделие. Държавите твърдяха, че „вратичката“ е необходима, в случай че земеделските производители не се възползват от „зелените“ схеми, но Парламентът отхвърля това и настоява за поне 30% минимални разходи за екосхеми.

Евродепутатите категорично отхвърлиха предложението на държавите членки, представено от Съвета на ЕС. Те разглеждат предложението като опит за елиминиране на Парламента – институцията, която често се смята за младши партньор в преговорите в ЕС.

Земеделските министри също реагираха бурно на кръглата маса в 2 часа сутринта. Гръцкият представител Спилиос Ливанос обвини евродепутатите в изнудване на демократично избрани правителства. „Искрено не разбирам как Европейският парламент реагира на този диалог и го намирам за абсолютно неуважително към всички нас“, каза той пред министри и дипломати под бурни аплодисменти, разказва Politico.

Отново в мрак

Малко след това Съветът изключи камерите, въпреки че сесията беше рекламирана пред журналисти като публична и министрите продължиха разговорите си в „много лоша атмосфера“, според дипломат на ЕС. В крайна сметка страните не дадоха на Португалия, която е ротационен председател на Съвета, нов мандат да продължи да преговаря с Парламента, торпилирайки преговорите рано в петък.

Неохотното решение да се отложат преговорите за още един месец представлява удар за Португалия, чийто министър на земеделието Мария до Се Антунес подчерта, че краят на май е последният възможен момент за обвързване на ОСП.

На пресконференция тя даде положителен ход на разговорите, като каза: „Ние казахме, че бихме искали да приключим този процес през май, но това не означава, че се отказваме.“ Антунес добави, че Португалия все още има за цел да приключи реформата на ОСП преди края на председателството си и настоя, че „има цял куп точки, по които сме съгласни“.

Но реалността е, че преговарящите страни се отдалечаваха, вместо да се сближават, през седмицата.

Преговорите прекъснаха, като Парламентът все още настоява Съветът да бъде по-екологичен и по редица други въпроси. Те включват силно обвързване на ОСП с по-широките планове на ЕС за „зелената сделка“, основните условия за управление на земите, които земеделските стопани ще трябва да изпълняват, за да получат всякакви субсидии от ЕС, колко пари да заделят за по-дългосрочни „зелени“ инвестиции, както и кои плащания трябва да бъдат класифицирани като климатични.

Дипломати на две страни от ЕС заявиха, че смятат, че португалските дипломати са допуснали груба грешка, като са представили провокативното предложение на държавите членки пред Парламента, тъй като няма начин то да е в основата на разумен компромис.

Коментари: 0