ЕС стартира нова ера на сътрудничеството в областта на отбраната

Това не е само бюрократично сътрудничество, а реални инвестиции, които ще помогнат за развитието на европейската отбранителна индустрия, смятат експерти

ЕС стартира нова ера на сътрудничеството в областта на отбраната

Страните от Европейския съюз в понеделник официално стартираха нова ера в сътрудничеството в областта на отбраната с програма за съвместни военни инвестиции и развитие на проекти, целящи да помогнат на ЕС да се справи с предизвикателствата, свързани със сигурността, 

23 от 28-те държави-членки на ЕС са се присъединили към процеса, известен като постоянно структурирано сътрудничество, или PESCO. Великобритания, която напуска ЕС през 2019 г., и Дания не участват в пакта. Документът е подписан от България, Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини го описа като „исторически момент в европейската отбрана” и добави, че тези, които не са се включили, могат да се присъединят по-късно. Тя добави, че подписите са знак за политическа воля, но програмата ще влезе в сила едва след като е бъде официално одобрена, вероятно през декември 2017 г.

Германският външен министър Зигмар Габриел похвали споразумението като „голяма стъпка към укрепването на политиката за сигурност и отбрана на Европейския съюз - наистина важен етап в европейското развитие”.

В рамките на сътрудничеството държавите членки ще представят план за действие, очертаващ техните цели за отбрана. Могерни, военните ръководители на ЕС и Европейската агенция по отбрана ще оценят дали плановете се спазват. Тези, които не спазват ангажиментите си, могат да бъдат изхвърлени от групата.

Служители на ЕС коментират, че това не е само бюрократично сътрудничество, а реални инвестиции, които ще помогнат за развитието на европейската отбранителна индустрия и ще стимулират научните изследвания и развитието на военните способности, от които блокът най-много се нуждае.

В рамките на PESCO държавите от ЕС ще се ангажират да увеличат военните разходи, но не и да се придържат конкретно към крайната цел на НАТО да достигнат до 2% от брутния вътрешен продукт за бюджетите за отбрана до 2020 г.

Европейското сътрудничество по въпросите на отбраната по-скоро ще допринесе за спестяване на пари - имаме около 50% от разходите за отбрана на Съединените щати в Европа, но само 15% от ефективността им, каза Могерини. 

Коментари: 0