ЕС може да се намеси в овладяване на COVID кризата в България

Здравният еврокомисар подкрепя въвеждането на зелен сертификат в страната

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду:

ЕС може да се намеси в овладяване на COVID кризата в България

Снимка: Красимир Свраков

5596 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду изрази притеснението си относно развиващата се епидемична ситуация в България. По време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров тя предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на страната ни координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19, съобщиха от Здравното министерство.

Еврокомисарят подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен „зелен сертификат“ за присъствие на редица обществени места и събития на закрито.

Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България“, посочи тя.

В хода на разговора Кацаров заяви, че все още броят на имунизираните граждани е твърде малък в сравнение с останалите държави.

„Въвеждането на изискване за притежание на зелен сертификат, както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19“, каза той.

Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща другата седмица, обсъждайки бъдещи действия.

Същевременно Kaцapoв oбяви, чe зeлeният cepтифиĸaт ще отпадне, ако заболеваемостта спадне. Това ще се случи, ако хората започнат да спазват мерките, които здравните власти налагат.

Подкрепи Economic.bg