ЕС трябва да регулира повече технологичните гиганти, смята Вестагер

Според еврокомисаря за конкуренцията Блокът трябва да предприеме конкретни мерки срещу Facebook и Google

ЕС трябва да регулира повече технологичните гиганти, смята Вестагер

Снимка: БТА

Европейският съюз може да изготви нови правила, за да гарантира, че компаниите, събиращи данни, не злоупотребяват с тях. Това обяви днес еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Reuters. С коментара си тя дава сигнал, че Еврокомисията би могла да използва правомощията си, за да „озапти“ американските технологични гиганти като Facebook и Google.

Коментарът на еврокомисаря предполага, че тя може да въведе правила, които да са конкретно за технологичните компании и тяхното използване на данни, пише Reuters.

Досега глобите се разпределяха за всеки конкретен случай въз основа на регулации, които не са специфични за определен сектор.

Според Вестагер глоби на обща стойност около 10 млрд. евро са били присъдени на Google и Qualcomm, след като съдебните решения определиха, че са попречили на конкурентите на пазара.

„Ако искаме да дефинираме пазара, да определим кое е приемливо и кое не, тогава това, от което се нуждаем, не е прилагането на повече конкурентни мерки, а имаме нужда от регулация “, каза Вестагер на конференция в Копенхаген. „Така че може би се нуждаем и от по-широки правила, за да сме сигурни, че начинът, по който компаниите събират и използват данните ни, няма да навреди на основните ценности на нашето общество“, добави тя, без да дава подробности.

Еврокомисарят каза също, че правилата за защита на данните, които действат в рамките на Блока, приети миналата година, предоставят на европейците контрол върху личните данни, но не помагат в случаите, когато възникват проблеми със злоупотребата с тези данни.

Технологичните гиганти, някога разглеждани като двигатели на икономическия растеж и източник на иновации, попаднаха под обстрел от двете страни на Атлантическия океан заради твърдения, че злоупотребяват с господстващото си положение и не успяват да защитят поверителността на своите потребители.
Коментари: 0