Паундът се изкачи до най-високо ниво спрямо долара от юли

Скокът е отражение на инвеститорските надежди, че Великобритания няма да напусне ЕС без споразумение

Паундът се изкачи до най-високо ниво спрямо долара от юли

Снимка: Pixabay

Курсът на британската лира спрямо американския долар достигна най-високото си равнище от месец юли насам, а причина за това станаха надеждите, че може да се избегне излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, обяснява BBC.

Днес курсът на паунда спрямо долара и еврото се повиши с около 1%, като един паунд се обменяше за 1.2461 долара и за 1.1238 евро. Причината за поскъпването на британската лира бе статия в британския вестник Times, според която „Демократична юнионистка партия” (DUP), най-голямата партия в Северна Ирландия, е готова да се съобразява с някои европейски правила след Brexit и така да позволи постигането на споразумение между Лондон и Брюксел.

Въпреки  че DUP бързо отрече това твърдение, паундът поскъпна, отразявайки големите надежди на инвеститорите, че т.нар. „твърд Brexit” може да бъде заобиколен.

„Това е краткосрочно подобрение, тъй като изглежда вероятност, че крайният срок за осъществяването на Brexit би могъл да бъде отложен с още малко”, коментира Лий Хардман, икономист по валутните въпроси в японската банка MUFG.

През последните осем дни курсът на паунда спрямо долара се е повишил с над 4% благодарение на приетия от парламента закон, който принуждава премиера Борис Джонсън да поиска ново отлагане на Brexit с цел Великобритания да не напусне ЕС без споразумение на 31 октомври.
Коментари: 0