Продажбите на дребно в САЩ нараснаха повече от очакваното

Доставките на автомобили скочиха през август с 1.8%, отбелязвайки най-силно повишение от пет месеца насам

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха повече от очакваното

Снимка: БТА

Продажбите на дребно в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното през август, нараствайки за шести пореден месец, показват данните на Министерството на търговията. Според анализатори данните показват, че потребителските разходи ще продължават да допринасят за растежа на икономиката във времена на увеличаващата се глобална несигурност, пише Reuters.

Продажбите на дребно са достигнали 526.1 млрд. долара в края на миналия месец, което е с 0.4% спрямо юли. Очакванията на Уолстрийт бяха за растеж от 0.2%.

Данните за изключително важни, тъй като търговията на дребно в САЩ е основен двигател на икономиката, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно остават на нивото от юли, когато се повишиха с 1%. В същото време продажбите на автомобили скочиха през август с 1.8%, отбелязвайки най-силно повишение от пет месеца насам.

Относително здравите нива на растеж при продажбите на автомобили предполагат, че потребителите все още имат доверие в американската икономика. По принцип автомобилните продажби отслабват, когато икономиката се забавя или когато американците са по-обезпокоени относно техните работни места.
Скок с 1.6% отбелязаха през август и продажбите по интернет.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха очаквано през август с 0.3% след повишение с 0.9% през юли (лека низходяща ревизия от повишение с 1.05%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като „контролна група“ на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Поредният стабилен растеж предполага солидно нарастване на потребителските разходи и през третото тримесечие след тяхното много силно представяне през второто тримесечие (скок с 4.7%) и след слабото им повишение в началото на годината.

Днешните по-добри от очакваното данни вероятно ще успокоят допълнително пазарните опасения за предстояща рецесия, но в същото време няма отслабят очакванията за ново понижение на основната американска лихва на заседанието на Фед през следващата седмица.
Коментари: 0