Франция и Германия са против допускането на Libra в Европа

Криптовалутите се разрастват, но адекватни регулации за тях липсват

Франция и Германия са против допускането на Libra в Европа

Снимка: БТА

Германското правителство е против това да се даде регулаторно одобрение за дигиталната валута на Facebook – Libra, Европейския съюз (ЕС), съобщи списание Der Spiegel в петък, позовавайки се на член на консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Щом емитентът (учреждението, което издава ценни книжа, банкноти, б.р.) на цифрова валута доминира на пазара, става трудно за конкурентите“, заяви депутатът консерватор Томас Хайлман пред германското издание, цитиран от Reuters. По думите му, коалиционните партньори на социалдемократите са на същото мнение.

По-рано германското правителство беше отворено към идеята за създаване на публична цифрова валута. 

Междувременно френският финансов министър Бруно Льо Мер коментира, от своя страна, че ЕС трябва да създаде единни правила за регулация на виртуалните валути. Целта е да се вземат мерки срещу рисковете, които крие Libra. 

Криптовалутата на Facebook предизвиква бурни реакции сред властите по света. Един от основните страхове е, че липсва регулаторна рамка за новия вид пари, а предвид, че Libra е продукт на най-голямата социална мрежа в света (с над 2 млрд. потребители), ефектите от нейното използване може да излязат извън релси.
 
Liba може да се окаже рискована както за потребителите, така и за финансовата стабилност и дори за „суверенитета на европейските страни“, коментира Льо Мер пред репортери по време на среща на финансовите министри на ЕС в Хелзинки.

Той също е сред противниците на Libra в Европа и призовава за създаването на „обща рамка“ за дигиталните валути на ниво ЕС.
Коментари: 0