ЕС удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца

Оценката на ситуацията не оправдава промяна в режима на санкциите, се казва в изявление на Съвета

ЕС удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца
Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия, наложени след анексирането на Крим и подкрепата към сепаратистите в Източна Украйна, с още шест месеца. Санкциите, включително ограниченията за пътуване и замразяването на активи на 150 души и 38 компании, ще бъдат удължени до 15 септември, излезе с изявление Европейският съвет.

Оценката на ситуацията не оправдава промяна в режима на санкциите, се казва в изявление на Съвета.

След анексирането на Крим към Руската федерация през 2014 г. - ход, който не е признат в международен план, Русия заяви, че няма да върне региона на Украйна. Тази категоричност бе повторена от руския президент Владимир Путин в най-новият документален филм за живота му, наречен „Путин“.

„Какво, да не сте полудял?“, възкликва Путин, след като журналистът го пита дали при определени обстоятелства няма да е готов да се откаже от Крим. „Няма такива обстоятелства и никога няма да има“, казва Путин в новия двучасов пропаганден филм, пуснат в навечерието на изборите за президент.

ЕС и останалите западни държави твърдят, че Русия осигурява жизненоважна подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна, където конфликтът е убил повече от 10 000 души от 2014 г. до сега.
Коментари: 0