ЕС превключи икономиката си в „режим на оцеляване“

Нови пари няма да се харчат, а се преразпределят 37 млрд. евро от фондовете

ЕС превключи икономиката си в „режим на оцеляване“

Снимка: БТА

5298 ~ 3 мин. четене

"Европа е в "борба за живота си" заради разпространението на коронавируса, който доведе до много заразени и висока смъртност на целия континент. Така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна речта си след медийна конференция вчера. "Светът се е променил от последния път, когато се срещнахме“ и вече огнището на COVID-19 е „повратна точка“ за 27-членния блок", продължи тя. 

Вчера беше и едно от най-важните заседания на Европейския парламент от началото на кризата. Депутатите почти единодушно подкрепиха два пакета финансова помощ за страни, засегнати от епидемията от коронавирус по време на онлайн срещата си вчера. Единият за 37 млрд. евро, другият за 800 млн. евро.

Мерките бяха приети по спешна процедура две седмици след като Европейската комисия ги предложи и почти с единодушие – с 683 гласа „за“, 1 „против“ и 4 „въздържали се“. 

Без нови пари за борба с вируса 

Средствата се отпускат в рамките на съществуващия бюджет на ЕС за насърчаване на инвестициите в засегнатите от кризата сектори в краткосрочен и дългосрочен план. Това ще стане чрез пренасочване на неизползваните ресурси от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ESIF), които подпомагат регионалното развитие в най-бедните региони на блока.

За преодоляване на последиците от кризата, съгласно предложението на Комисията за инициатива за инвестиции в реагирането срещу коронавируса, ще бъдат предоставени 37 млрд. евро инвестиции по линия на политиката на сближаване. Ще бъде разширен и обхватът на Фонда за солидарност на ЕС с до 800 млн. евро, така че страните от ЕС да могат да черпят от него в случай на извънредна ситуация в областта на общественото здраве, като избухването на COVID-19.

Държавите членки получават парични средства като предварително финансиране на проекти за политиката на сближаване, които в крайна сметка трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС, ако не бъдат използвани. Комисията изчислява, че страните ще трябва да върнат около 8 милиарда евро от 2019 г. 

Новият регламент ще позволи използването на тези пари и няма да се налага те да се връщат. Заедно с 29 млрд. евро съфинансиране от ЕС, това ще мобилизира общо 37 млрд. евро инвестиции в блока. 

Юноус Омарие, евродепутат от левицата и председател на парламентарната комисия за регионално развитие, приветства приемането на тази „необходима и очаквана“ мярка.

Очакваме тези предложения да бъдат приети бързо, казва той пред Euroactiv.com. Приветстваме готовността на Комисията да увеличи допълнително гъвкавостта и възможностите за използване на инструментите на ЕС.

Тези фондове ще могат да бъдат мобилизирани утре в цяла Европа, за да помогнат на обществените здравни служби, гражданите, местните общности и МСП да се справят с тази криза", каза той. 

Фондът за солидарност на ЕС първоначално е създаден за подпомагане на страни, засегнати от природни бедствия, но отсега нататък държавите членки и страните в процеса на присъединяване към ЕС ще могат да искат подкрепа в случай на кризи в общественото здраве, като пандемията от коронавирус. 

Битката за бюджета на ЕС 

Очаква се кохезионните фондове да бъдат силно намалени в предстоящия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. – така наречената Многогодишна финансова рамка, която все още е в процес на преговори.

Но огнището на коронавирус промени всичко, каза Омарие. „Ситуацията днес има много малко общо с преди почти 2 години, когато беше представено предложението за МФР 2021-2027“, каза председателят на комисията по регионално развитие на парламента.

„Многогодишният бюджет ще трябва да бъде реконструкция, сякаш след война“, заяви евродепутатът от левицата. „Държавните ръководители вече не могат да се справят с малък бюджет и големи съкращения.“

„Живеем в исторически моменти, които ангажират бъдещето на ЕС. Времето да се събуди Европа е сега или никога!”, добави той.

След срещата председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призова за амбициозен бюджет. „Тази криза показва колко важно, наистина решаващо, е да има бюджет, който да може да се справи с криза като тази“, заяви тя.

Досега се очакваше лидерите на ЕС да са близо до споразумение за следващия дългосрочен бюджет. Но пандемията на коронавируса парализира процеса на преговори, което председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че се надява да се възобнови възможно най-скоро.
Коментари: 0